INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgužvana aluminijumska fasada u Tokiju

24.09.2013. | Dezeen

Ova visoka komercijalna zgrada u Ginzi, Tokio, projektovana je od strane arhitektonskog biroa Amano Design Office i karakteriše je dinamična aluminijumska fasada koja podseća na zgužvani omotač poklona. Od tokijskog biroa Amano Design Office je zatraženo da projektuje atraktivnu zgradu koja bi namamila kupce iz centralne ulice u Ginza kraju u drugu šoping ulicu koja se nalazi odmah iza ugla.

Devetospratna zgrada smešta male jedinice koje se mogu koristiti ili kao kancelarijski prostori ili kao prodavnice. Pored zastakljenog prizemlja, svaki sprat je sakriven iza dvostruke fasade koja se sastoji od perforiranog metalnog eksterijera i enterijera od providnog stakla.

Arhitekte su koristile računare kako bi generisali dinamičan oblik aluminijumske fasade, a zatim su na nju dodali cvetni uzorak kako bi joj ublažili izgled.

„U kraju koji se sastoji od uglavnom modernističke arhitekture sa horizontalnim i vertikalnim ili geometrijskim oblicima, zgrada daje odgovarajući osećaj neobičnosti, privlači posebnu pažnju i odaje utisak poslovne zgrade“, objašnjavaju arhitekte.

Osvetljenje koje je postavljeno iza preforiranih aluminijumskih panela je programirano da menja boju u zavisnosti od godišnjeg doba, menjajući se između nijansi crvene, plave i zelene. „Fasada postaje deo enterijera i otklanja potrebu za prozorske elemente, kao što su roletne ili zavese“, dodale su arhitekte.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;