INFONET-468X60-BANNER

D kuća u Bretanji

20.09.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Ova delimično ukopana kuća može se pohvaliti vrlo interesantnom arhitekturom koja odiše jednostavnošću prostorne organizacije i elagancijom izbora materijala. Kuća D se nalazi u Bretanji i delo je francuskog arhitektonskog biroa Lode Architecture. Blagi nagib same lokacije je maksimalno iskorišćen ukopavanjem dela kuće, koji je u potpunosti zastakljen, tako da gornji sprat odaje utisak konzole koja se nadvija nad prizemljem.

Kuća se nalazi na obalama jednog rukavca i podeljena je na otvoreno prizemlje i niz manjih prostorija na spratu. Prizemlje ima zastakljenu fasadu sa pogledima na vodu, i centrirano je oko otvorenog ognjišta na jednoj strani i kuhinje na drugoj.

Drvene stepenice koje vode ka gornjem spratu predstavljaju dodatni ukras prizemlja jer su uokvirene prozirnom drvenom kutijom nalik naslaganim paletama. „Glavni problem kod izrade stepenica je bili naći mašinu sposobnu za sečenje tako velikih komada drveta“, kaže arhitekta Arno Lakost (Arnaud Lacoste). „Kada smo to pronašli, montaža je bila kao ogromna slagalica.“

Na spratu se nalazi niz prostorija čiji podovi su napravljeni od plute, a zidovi obojeni u tamno sivu boju. Dve spavaće sobe imaju sopstvene terase koje su zaštićene sa drvenom rešetkom napravljenom od uskih dasaka kestena.

Arhitekte su takođe produžile ovaj drveni element tako da on obmotava ceo gornji sprat, stvarajući kontrast između ostakljenog prizemlja. „Koristili smo fasadni element kao grubi materijal, imajući u vidu prirodni oblik drveta. Ovaj rustični način predstavlja snažan kontrast sa sofisticiranom zastakljenom fasadom u prizemlju“, rekao je arhitekta Lakost.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;