INFONET-468X60-BANNER

Ugljenično neutralna Hi’ilani ekokuća na Havajima

22.08.2013. | Gizmag

Američka arhitektonska firma Studio RMA je nedavno završila ekokuću Hi’ilani: nisko-energetska kuća za dve porodice koja se nalazi na atraktivnoj parceli na Velikom ostrvu (Big Island) na Havajima. Većina energetskih potreba kuće se podmiruje energijom iz obnovljivih izvora, a biro Studio RMA je težio da nadoknadi proizvedeni ugljen-dioksid tokom izgradnje sadnjom velikog broja drveća.

Hi’ilani ekokuća je izgrađena korišćenjem netoksičnih konstruktivnih betonskih izolacionih panela (SCIP - Structural Concrete Insulated Panels), koji su napravljeni uglavnom od recikliranih materijala i otporni na termite. Kuća ima površinu od 650 metara kvadratnih, dok je 371 kvadratnih metara klimatski kontrolisano.

Iako je pri projektovanju Hi’ilani ekokuće zaštita životne sredine bila na prvom mestu, udobnost njenih stanara nije zanemarena. To je primetno projektnim zadatkom i činjenicom da kuća ima četiri spavaće sobe, pet kupatila, spa prostoriju, dve kuhinje, vinski podrum, amfiteatar koji smešta 150 ljudi, muzičku binu od 22 kvadratna metara, pa čak i studio za snimanje.

Hi’ilani ekokuća je trenutno priključena na električnu mrežu, ali plan je da se na kraju ona u potpunosti isključi sa nje. Do tada, značajna količina energetskih potreba kuće su ispunjeni sa upotrebom solarne energije, sistema za sakupljanje kišnice, kao i pažljivo projektovanim sistemom pasivnog hlađenja.

Kišnica otiče sa krova kuće u rezervoar od 98.500 litara koji se nalazi malo dalje od kuće niz brdo, i zatim se vraća preko pumpi napajane solarnom energijom do kuće gde se koristi za navodnjavanje i ispiranje toaleta. Voda se takođe filtrira pre nego što se koristi za piće, a može biti ugrejana preko solarnih grejača ako je potrebno.

Meteorološka stanica na krovu, povezana na računar, kontroliše niz lestvica na spoljašnjosti kuće, otvarajući ih i zatvarajući kako bi kanalisala preovlađujuće vetrove, pružajući na taj način prirodnu ventilaciju. Pored toga, energetski efikasni ventilatori su raspoređeni po kući, a SCIP materijal pruža odličnu izolaciju, održavajući unutrašnju temperaturu relativno stabilnom.

Dupla solarna mreža na krovu ima zadatak da obezbedi potrebnu električnu energiju. Veća mreža kapaciteta 9,33KW pruža naizmeničnu struju od 220V za opštu upotrebu i napajanje svih uređaja, dok manja mreža od 0,66KW daje jednosmernu struju od 24 volti za napajanje pomenutih motorizovanih ventilacionih lestvica. LED rasveta je takođe postavljena po celoj kući.

Međutim, ma koliko skromno bili zahtevi za neobnovljivom energijom u ekokući, njena izgradnja je iziskivala proizvodnju velikih količina ugljen-dioksida, što je problem koji se često zanemaruje u izgradnji takozvanih „zelenih“ domova.

Samim tim, kao što Robert Mečilsen (Robert Mechielsen) iz biroa Studio RMA objašnjava u video snimku ispod (na engleskom jeziku), biro je nastojao da ublaži proizvedeni ugljen-dioksid sa inicijativom pošumljavanja koja će transformisati travnatu površinu od 1,2 hektara u šumu i šikaru, pretvarajući na taj način velike količine ugljen-dioksida u kiseonik.

Hi’ilani ekokuća je završena ranije ovog meseca, a očekuje se da će dobiti minimum LEED Platinum sertifikaciju na osnovu svog zelenog dizajna.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;