INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Škola sa zelenim krovom u Francuskoj

12.07.2013. | EKOkuće

U francuskom gradiću Rillieux la Pape nedavno su izgrađeni osnovna škola i vrtić sa talasastim zelenim krovom. Projektni plan je uradila arhitektonska firma Tectoniques.

Osnovna škola pod nazivom Paul Chevallier izgrađena je u obliku slova V i ima zaštićeno dvorište u središtu, a vrtić ima zaštićenu baštu. Škola je skoro u potpunosti napravljena od drveta i drvenih panela. Veliki prozori omogućavaju upad dnevnog osvetljenja i prirodnu ventilaciju, a zeleni krov pruža dodatnu toplotnu izolaciju.

Zgrada se zidala na kosom placu, pa je bukvalno ugrađena u pejzaž, a zatim prekrivena zelenim krovom prepunim raznobojnog cveća. Priroda je bila glavna tema za arhitekte, pa se ona prožima kroz ceo kompleks i vidljiva je sa svakog prozora, što omogućava deci da se u svakom trenutku osećaju kao da su napolju.

Ceo projektni plan je nastao sa idejom da deca treba da nauče da vole prirodu, da žive sa njom, poštuju je, kao i da nauče da samostalno gaje biljke, što u ovoj osnovnoj školi i vrtiću svakodnevno rade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;