INFONET-468X60-BANNER

Akademija arhitekture Srbije traži obnovu Generalštaba

06.02.2013. | RTV

Akademija arhitekture Srbije zatražila je danas da se zaštite zgrade Generalštaba u centru Beograda, kao dela arhitekture i kulture od neprocenjivog nacionalnog značaja i poručila da bi taj kompleks trebalo „dovesti u prvobitno stanje prema originalnim projektima”.

Generalštab iz perioda gradnje

„Kompleks može promeniti namenu unutrašnjih prostora ili delova zgrada, ali spolja, u smislu gabarita i obrada fasada, mora biti vraćen u svoje originalno stanje, kao što jasno i piše u aktu kojim je, odlukom Vlade Republike Srbije, 2005. godine proglašen za kulturno dobro”, napominje Akademija u Apelu javnosti.

Kompleks Generalštaba je delo velikog srpskog arhitekte Nikole Dobrovića, dodaje se u Apelu i ističe „da je to ostvarenje, ako ne najveće, onda svakako jedno od najvećih dostignuća u arhitekturi i urbanizmu moderne Srbije u proteklih 200 godina”.

„Kompleks je završen 1965. godine i predstavlja jedan od simbola, odnosno vizuelnih repera Beograda. Iako iseljen u toku agresije NATO na Srbiju 1999. godine, jer je Generalštab bio na ratnoj lokaciji, kompleks je divljački bombardovan i oštećen”, podseća se u Apelu.

Prednjačili funkcioneri Grada i Republike

Teže je urušen objekat A, manji od dva objekta ovog kompleksa, precizira se u Apelu i podseća da, osim kule, od tog vremena krila A i B stoje van upotrebe.

„Odmah posle političkih promena 2000. godine”, ukazuje Akademija arhitekture Srbije, „počelo je da se govori o rušenju ovih objekata u čemu su, na žalost, prednjačili funkcioneri Grada i Republike, nesposobni da shvate arhitektonsku i kulturološku vrednost ovog kompleksa”.

Reagujući na izjave članova Vlade proteklih dana o rušenju ovog kompleksa, Akademija arhitekture Srbije napominje da je „kompleks Generalštaba proglašen za spomenik kulture”.

One kojima nije jasno zašto je oštećeni kompleks Generalštaba proglašen za dobro nacionalne kulture, dodaje se u Apelu, „upućujemo da bar malo upoznaju kulturno nasleđe Srbije”.

Nisu ruševine

U javnim glasilima se o zgradama Generalštaba govori kao o ruševinama, a ti objekti nisu ruševine. Oštećeni su jedan manje, drugi više, ali ruševine svakako nisu, naglašava Akademija arhitekture Srbije.

Generalštab danas


Svi ozbiljni narodi, koji ne pristaju na uništenje svoje kulture i svog identiteta i koji se bore za pravo na život, prema stavu Akademije, obnavljali su i obnavljaju svoje kulturno nasleđe.

Ministri Vlade Srbije koji nude spomenike kulture svoga naroda za rušenje, ukazuje Akademija, pokazuju time „nacionalnu i svaku drugu neodgovornost”.

Dovesti u prvobitno stanje

Napominjući da nije tačno da ovaj kompleks ne može da se obnovi, niti da za to u „državi Srbiji nema para”, Akademija upozorava da logika rešavanja problema sa oštećenim spomenicima kulture njihovom prostom prodajom, radi nove izgradnje, ima vrlo opasne krajnje konsekvence. Akademija arhitekture Srbije zato podiže glas u zaštitu Generalštaba, kao dela arhitekture i kulture od neprocenjivog nacionalnog značaja, i zaključuje da bi taj kompleks trebalo dovesti u prvobitno stanje prema originalnim projektima.

 

Komentari: 3

Vuk Vučko 22.02.2013 12.12.25

Ovo ružno zdanje treba pod hitno srušiti! Sramota je što se ovo smatra krunom srpske arhitekture!!!

Маричић Радослав "Браца" 12.02.2013 18.57.15

Браво колега Никита, пробио си лед.
Колеге архитекте и грађевински инжењери, а и сви који знају шта је културни па и уопште споменик, дигнимо глас против "вандала" који би само да руше. Ваљда зато, што у животу никад ништа нису ни (г)радили.

Nikita Hripač 08.02.2013 17.40.02

Predlog Akademije je pravilan i celovit. Bezuslovno je nužno obnoviti u celosti zgradu Generalštaba. Političari smeraju da lokaciju preimenuju u neku novu namenu i omoguće izgradnju poslovnog prostora. Priklanjam se ideji izgradnje Generalštaba po prvobitnim izvornim projektima.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;