INFONET-468X60-BANNER

Vilovnjačka kućica na drvetu

18.01.2013. | Inhabitat

"Roost Treehouse" je naziv kućice na drvetu arhitekte Antonija Gibonsa koja izgleda kao uzvišena nastamba na krošnji koja je direktno inspirisana šumskim kućama vilovnjaka iz trilogije "Gospodar prestenova". "Roost" se izdiže iznad šumskog tla i pruža odaje za spavanje, platforme za panoramsko razgledanje i spiralne stepenice.

Koristeći principe biomimikrije, "Roost" imitira organske forme koje se nalaze u prirodi. Ova tehnika dizajna pomaže u kamuflaži ove strukture u šumama sveta kao način boljeg uključivanja arhitekture u prirodi bez remetilačkog faktora po nju.

Kućica na drvetu "Roost" je napravljena od niza kapsula sličnih mahuni, koje su uklopljene na stabla drveća na način na koji ne šteti drvetu i ne sprečava njegov rast. Ove kapsule zatvaraju centralno stepenište koje vodi do vrha kapsule u gde se otvorena platforma širi oko stabla drveta. Svaka otvorena platforma kapsule se povezuje kako bi stvorila celokupnu strukturu platforme, koja takođe daje dodatnu snagu i stabilnost dizajna.

Iako samo jedna kapsula ide do tla šume, sve kapsule imaju stepenice koje vode do male životne oblasti. Kućica na drvetu obezbeđuje unutrašnje prostore za spavanje i svaka kapsula može da primi dvoje ljudi. Mada ovaj projekat još uvek nije izgrađen, svi materijali koji su uključeni u izgradnju "Roost" kućice na drvetu će biti održivog porekla i neće imati nikakav negativni uticaj po životnu sredinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;