INFONET-468X60-BANNER

Nova najviša zgrada u Evropi: Merkuri Siti u Moskvi sa 339 metara

07.11.2012. | WAN

Sve do sada, neboder Šard (Shard) u Londonu, arhitekte Renzo Pjana, je bila najviša zgrada u Evropi sa 310 metara visine. Ova titula je sada prešla na toranj Merkuri Siti koji se nalazi u Moskvi i koji je projektovan od strane Mihaila Posokhina, Genadija Sirota i pokojnog arhitekte Frenka Vilijamsa.

Merkuri Siti će prema planovima biti završen početkom sledeće godine. Neboder će imati 70 spratova i karakteriše ga fasada od stakla koja je svetlucavo bakraste boje. Ceremonija probijanja rekorda je održana 1. novembra kada je zgrada dostigla svoju punu visinu od 339 metara.

Neboder Merkuri siti će zadržati samo kratko titulu najviše zgrade u Evropi (kao što je i neboder Šard), pošto će Federacijska kula, projekat nemačkih arhitekata Schweger Partners i NPS tchoban voss architects BDA, biti završena sledeće godine sa veličanstvenom visinom od 506 metara (uključujući šiljak).

Kompanija Emporis, koja je obezbeđivač globalnih građevinskih podataka, objavila je saopštenje u septembru u kome se imenuje Moskva kao "nova evropska prestonica nebodera". Saopštenje glasi: "Pet od deset najviših nebodera u Evropi se trenutno nalazi u Moskvi, uključujući i najvišu zgradu u Evropi, koja se zove Merkuri Siti. Ali nije samo u odnosu na visinu objekata Moskva ostavila svoje konkurente iza sebe.

On je takođe evropski grad sa najviše nebodera: Sve u svemu, Moskva broji 87 objekata koji su najmanje 100 metara visoki ili imaju više od 40 spratova. Više od dve trećine njih nije stariji od devet godina.

Čak je i londonski neboder Šard, otvoren u julu i slavljen kao najviša zgrada u Evropi sa visinom od 310 metara, u senci Merkuri Sitija: Iako nije još završen, već je nadmašio Šard. Nakon njegovog završetka, Merkuri Siti će biti skoro 29 metara viši od svog konkurenta u Londonu.

Postoje brojni razlozi za građevinski bum u Moskvi. Za Metjua Keuteniusa, analitičara u kompaniji Emporis, različiti faktori su ključni: 'Mnogi ruski i strani investitori se fokusira na prestižne građevinske projekte, kao ono koji se grade u novom urbanom delu grada Moskve, gde se takođe nalazi Merkuri Siti. Osim toga, postoji manje građevinskih propisa u Moskvi nego u drugim evropskim metropolama.'"

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;