INFONET-468X60-BANNER

Trambolina most preko Sene

19.10.2012. | Gizmag

Trenutno postoji 37 mostova preke reke Sene u Parizu, ali sigurno da mora biti mesta za još jedan. Jedan koji je prilično drugačiji od ostalih, koji je na naduvavanje i sastoji se od tri velike tramboline. Takav most ne može biti praktičan, ali sigurno može biti zabavan i bez sumnje bi postao neka vrsta turističke atrakcije u gradu koji je već blagosloven sa obiljem turističkih atrakcija. Takav most postoji, bar u formi koncepta projektovanog od strane pariskog arhitektonskog biroa Atelier Zündel Cristea.

Projektovan za klijenta i na osnovu projektnog zadatka za takmičenje nazvano "Most u Parizu", trambolina most (kako bi trebalo da se zove) se sastoji od tri velike PVC bove na naduvavanje koje su spojene kablom kako bi premostile Senu blizu postojećeg Bir-Hakeim mosta.

Svaka bova bi bila po trideset metara u prečniku i ispunjena sa 3.700 kubnih metara vazduha. Unutar svakog prstena bi se nalazila mreža za trambolinu dizajnirana da omogući hrabrim pojedincima da odskaču sa jedne strane reke do druge. Ideja koja stoji iza ovog koncepta jeste da Pariz već ima dovoljno mostova koji primaju protok saobraćaja, i umesto takvog mosta potrebno mu je nešto "više razigranije" rešenje, koje bi stvorilo "savremeno urbano uređenje".

Veoma sumnjamo da bi most na naduvavanje u svom sadašnjem obliku uspeo da prođe bezbednosne i zdravstvene zakone Evropske unije, i to sa punim pravom. Ne samo da bi šansa da se pešaci preture preko mosta bila velika, već bi i pogrešno procenjeni odskok između tri odvojene tramboline koje zajedno čine most dovelo do prilično vodenog okončanja puta nekog nesrećnog parižanina.

Međutim, takav cinizam malo maši poentu, i svakako je lepo videti zabavan i neozbiljan projekat kao što je ovaj koji se suprostavlja prilično tradicionalnim projektima koji su dostavljeni od strane drugih arhitektonskih biroa. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;