INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi sistem izgradnje kuće - kupi i instaliraj

24.07.2012. | Greenpassivesolar

Gent Univerzitet predstavio je inovativnu ideju stvaranja doma koji bi se lako transportovao i sastavio od strane kućevlasnika. Oni su iskoristili jednostavan dizajn i nazvali ga E-kocka (E-cube).

E-cube je prvi solarni projekat koji potiče od strane belgijskog univerziteta. Projektanti su imali za cilj da stvore pristupačnu kuću koja bi se mogla lako izgraditi od nekoliko kutija. (Sličan proces kao kod dobijanja nameštaja u IKEA prodavnici: Kupite nameštaj u kutijama, onda ga odnesete kući i montirate) Proces izgradnje kuće je jednostavan i pristupačan, omogućava da neko ko nema građevinsku veštinu, ipak ima sposobnost da izgradi kuću. To bi moglo biti privremeno rešenje ukoliko neko nema rešeno stambeno pitanje.

To je 'Kupi i instaliraj' koncept koji dominira na potrošačkom elektronskom tržištu. Univerzitet u Gentu jednostavno je primenio takav koncept stanovanja. Ova ideja je uzbudljiva zbog trenutnih teškoća za dobijanje stambenih kredita. Cene su previsoke za mnoge potencijalne nove vlasnike kuće. Koncept ove kuće će biti dodatak tekućem tržištu stanova.

Na primer, novi preduzimljivi vlasnik kuće može prilagoditi i birati dodatne funkcije kao što su solarni paneli, prilagođene završne obrade i dodatne prostorije u kući, kao dozvoljena sredstva. Dom se može lako transportovati zbog jedinstvene i kompaktne prirode oba cementna panela vlakana koloseka i podjednake veličine prozora. On se isporučuje u tri velika kontejnera i može se montirati od strane prosečnog čoveka koji poseduje alat kao što je šrafciger i čekić. Kada se završi sa spoljnom stranom, konfiguracija u kući može da se montira.

Tim procenjuje da bi E-cube kuća mogla biti u potpunosti montirana za nekoliko dana. Ovo vraća ideju podizanja kuće u ono staro vreme kada su se komšije okupile kako bi podigli temelj kuće. Umesto angažovanja građevinske ekipe za izgradnju različite faze kuće, kada su slavine postavljene i temelj urađen, preduzimljive komšije mogu da se udruže da pomognu jedni drugima da sagrade svoje susedstvo.

Dom ima veliki unutrašnji podeljeni prostor - doboš rolne - industrijska paleta prostornog sistema, inače poznat kao industrijska polica. Koristi se za podršku drugom spratu, koji se sastoji od spavaće sobe i kupatila. Ova vrsta građevinskog materijala je već prihvaćena u Belgiji. Upotreba police, kako bi stvorila drugi sprat omogućava vlasniku kuće da brzo sastavi ili postavi grede i podove u mestu, bez upotrebe teških mašina. Električni sistem je integrisan u proces montaže i omogućava relativno jednostavan elektro - instalacioni proces.

Veliki prozori dozvoljavaju ulazak prirodne svetlosti. Prozori su trostruko zastakljeni i da su senke obloge nalazi na spoljnoj strani kuće. Njihov rad se može kontrolisati od strane smart telefona aplikaciji, što omogućava jednostavnu kućnu kontrolu.

Ova kuća je izgrađena sa pasivhaus standardom koji zahteva da zgrada ima čvrstu, izdvojenu spoljašnost koja omogućava kući korišćenje manje energije nego konvencionalno grejanje i hlađenje.

Ovaj tip konfiguracije čini instalaciju efikasnijih sistema vodosnabdevanja zadržavanjem vodovodne instalacije u neposrednoj blizini, bez dugih cevi.

Solarni paneli koji snabdevaju kuću solarnom električnom energijom, nalaze se ušuškani na vrhu kuće, fiksno na ravnom krovu. Čak i sa svojim solarnim panelima, E-cube je jedan od najpristupačnijih domova i na prvom mestu je u kategoriji niskih cena.

Sve u svemu, ideja za 'Izgradnju na licu mesta' kuća je veliki plus. To bi bio ogromni dodatak stambenog tržišta i u potpunosti zamenio pravougaone 'mobilne kuće'. Dok su 'mobilni domovi' itekako pristupačni, oni su obično napravljeni da traju oko 10 - 15 godina.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;