INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi projekat za solarne sisteme u Vašingtonu

11.07.2012. | Solaripedia

U Sjedinjenim Državama, mnoge zajednice se okreću zajednicama solarnih elektrana da osnaže svoje domove i firme koristeći krovove javnih zgrada. U Edmondsu, Vašingtonu, na primer, stanovnici koriste sredstva kako bi iskoristili njihov državni i federalni podsticaj obnovljivih izvora energije na krovu zgrade lokalne opštine. Uz pomoć sunca, fotonaponski sistemi snage generišu snagu i monetarni povratak članovima zadruge. Sistem se gradi u fazama, projektovan da raste do niza od 60kv. U drugoj fazi su prikupljena sredstva do maja 2012, tako da projekat, inženjering, izdavanje dozvola i Instalacija se može desiti u leto 2012. Svi paneli i inverteri su napravljeni u državi Vašington, a zadrugari su pojedinci grada Vašingtona, organizacije ili korporacije. Kris Herman, predsednik odbora i Karlo Voli, član upravnog odbora Zajednice Edmonds pišu o uspešnim naporima ove grupe.

"Naše sunce je staro 4,5 milijardi godina, sa nestankom struje u severnom delu Pacifika, kad god može da se iskoristi solarna energija, mi to zovemo "lep dan." Postoji dosta ljudi u našem kraju koji imaju maglovit krov, usitnjen, ili okrenut na pogrešan način, ili iznajmljuju kuću ili stan. Možda bi oni voleli da podrže ekspanziju širenja upotrebe solarne energije, ali nemaju 20.000 dolara za ugrađivanje u njihov dom. Postoji odlično rešenje za ovu situaciju - Solarna zajednica)

Zakon o solarnoj zajednici donet je 2009. u državi Vašington i daje dvostruke izlazne državne podsticaje za zajednice solarnih projekata. Da bi bio klasifikovan kao projekat solarne zajednice, sredstva moraju da dolaze od zajednice i solarni sistem mora da bude izgrađen na opštinskom, okružnom ili specijalnom okrugu.

Projekat solarne zajednice počinje da se pojavljuje u velikom broju gradova u našoj oblasti kao što su Elensburg, Sijetl, Beinbridž, Belvi, Olimpija, Edmonds i drugi. I oni su odlična opcija za ljude jer mnogi mogu da učestvuju u projektu sa mnogo manje direktnih ulaganja tokom godine, objedinjujući svoje finansijske resurse u svojoj zajednici ili regionu, i da zajedno grade solarne sisteme.

U zemljama poput Nemačke, ovo traje već duži niz godina, a postoje i mala komunalna preduzeća koja su u vlasništvu široke grupe običnih građana. Velikodušna država i federalni podsticaji u Nemačkoj rezultiralo je time da je Nemačka zemlja sa najviše solarnih kapaciteta u svetu. Zanimljiva stvar je da u osnovi Nemačka zapravo dobija manje sunčevih zraka godišnje nego npr Sijetl.

Odličan primer zajednice solarnog projekta u oblasti Pudžet Saund, koja je već utemeljena i uspešno nastavila da raste je Edmonds zadruga solarne zajednice. Ova zadruga je formirana u decembru 2010. i avgusta 2011. je izgradila 4,2 kilovat-solarnog sistema na krov Frensis Anderson Kulturnog centra u centru Edmondsa uz učešće 37 članova, uglavnom individualnih, uključujući i predsednika Gradskog veća Edmondsa i mnogih drugih građansko - orijentisanih građana.

Da se razumemo, članovi nisu u zadruzi samo zbog novca. Glavni motiv za većinu članova je da uradi nešto dobro svojim novcem. Očistiti obnovljivu energiju, koja je dostupna, lokalno proizvedena i instaliran od strane lokalne kompanije, je mnogo više privlačna opcija nego ostaviti novac u banke koje čine ko zna šta sa njima. "To je nešto pozitivno što možemo da uradimo sa našim novcem koji nam pomaže, grad, država i naša planeta", kaže jedan istaknuti član Edmondsa.

Edmonds solarna zajednica koristi raspoloživu lokalno proizvedenu solarnu opremu koja stimuliše ekonomiju države i prodaje snagu gradu Edmondsu sa 40 odsto popusta, koji im pomaže u tesnim finansijskim vremenima.

Edmonds zadruga se sada priprema za drugu fazu Instalacija ICT sistema u vreme dugih letnjih sunčanih dana. Zadruga sada ima 62 članova iz celog područja, uključujući i one iz crkve St. Džona u Snomišu i potpredsednika Pudžet Saunda u Americi, između ostalih. Ljudi, planeta i profit su trostruke donje granice za čiju se dobrobit zalažemo, a Edmonds zadruga je na dobrom putu postizanja teze.

Ovo je samo jedan primer projekta koji se dešava na našim prostorima i predstavlja korak napred kao i znak da smo izvan situacije ogromnih fosilnih goriva i zavisnosti konvencionalnih izvora za naše energetske potrebe."

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;