Naučnici predviđaju da će ogromna orbitalna solarna stanica napajati zemlju do 2041. godine

23.11.2011. | Inhabitat

Solarna energija je istraživana i testirana skoro 40 godina, ali samo u poslednjih nekoliko godina videli smo inovacije koje zaista prave skokove i pomeraju granice. Okrenuti ka budućnosti, naučnici sada kažu da sa tehnologijom koju sada razvijamo, džinovski solarni sateliti sposobni da sakupe energiju i vrate je nazad na zemlju bi mogli da se koriste za napajanje celog sveta već u 2041. godini.

Džon Mankins (John Mankins), bivši naučnik u NASA i bivši šef odseka konepata Američke svemirske agencije (U.S. Space Agency former Head of Concepts), je razvio ovu pionirsku teoriju, koja stvara dosta polemike među velikim brojem međunarodnih naučnika i organizacija.

Plan bi bio da se prvo realizuje jedan satelit, a zatim bi ga pratilo niz solarnih satelita koji bi bili postavljeni iznad ekvatora. Svaki bi bio nekoliko milja širok i bio bi izgrađen da može da sakuplja sunčevu energiju 24 sata dnevno. Ta energija bi zatim bila kovertovana u električnu na satelitu i poslata na zemlju preko džinovskih anetena ili lasera koji bi je pohranjivali na elektromreže širom sveta.

Glavna prepreka sa kojom se naučnici suočavaju u ovom projektu jeste finansiranje. Procenjuje se da bi koštalo milijarde dolara samo za finansiranje svemirskih letelica koje bi dopremile satelite iznad ekvatora. Naučnici veruju da je ovaj projekat toliko međunarodno bitan da su preporučili nekoliko vladama, agencijama, organizacijama, univerzitetima i privatnim donatorima da finansiraju solarne satelite.

Za sada, kalifornijska konsultantska kompanija, Artemis Innovation Management Solutions LLC, je potpisala ugovor od 100.000 dolara sa NASA-om za izradu pilot projekta koji će istražiti i testirati ovu tehnologiju na mnogo manjem obimu.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?