INFONET-468X60-BANNER

77% svetske potrebe za energijom mogli bi da se dobiju iz obnovljivih izvora do 2050. godine

20.05.2011. | New York Times

Energija dobijena iz obnovljivih izvora mogla bi da podmiri većinu energetskih potreba sveta do 2050. godine, ali samo ako države dramitično povećaju investiranje i davanje političke podrške tehnologijama koje koriste snagu vetra i sunca za dobijanje energije, kažu eksperti koji su učestvovali na panelu Ujedinjenih Nacija.

Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change) izbacio je izveštaj u kome se kaže da je dostupnost energije dobijene iz obnovljivih izvora, kao što su vetar i sunce, praktično neograničeni, i da mogu da podmire do 77% svetske potrebe za energijom do polovine ovog veka, ali vlade moraju da usvoje politiku koja će staviti njih u prvi plan.

"Izveštaj pokazuje da nije dostupnost obnovljivim izvorima energije problem, već politika koja će odlučivati da li će industrija obnovljive energije rasti ili se suzdržati tokom budućih decenija," kaže Ramon Pič Madruga (Ramón Pichs Madruga), član IPCC-a i direktor ekonomskog istraživačkog centra u Kubi.

U izveštaju se kaže da obnovljivi izvori - bioenergija, vetar, solar, geotermal, hidro i snaga okeana - trenutno učestvuju u dostavi 13% globalne energije.

Prema izveštaju da bi se dostigao cilj stvaranja skoro 80% svetske energije iz ovih obnovljivih izvora potrebne su investicije vlada i privatnog sektora veličine 5,1 biliona dolara do 2020. godine i skoro 7,2 biliona dolara u periodu između 2021. i 2030. godine.

Beneficije bi uključivače i bolje zdravlje ljudi zbog čistijeg vazduha, kao i smanjenje emisija gasova koji izazovaju efekat zelene bašte, što bi pomoglo u održavanju postepenog porasta svetske temperature ispod 2 stepena celzijusa.

Pored toga, "znatano povećanje energije dobijene iz obnovljivih izvora jeste tehnički i politički vrlo izazovno," kaže Otmar Edenhofer (Ottmar Edenhofer), član IPCC-a i glavni ekonomista na Postdamskom Institutu za istraživanje uticaja klimatskih promena (Potsdam Institute for Climate Impact Research) u Nemačkoj.

Jedan od najizazovnijih faktora jeste korišćenje veće raznovrsnosti tehničkih i geografsko različitih izvora energije u budućnosti, kaže se u izveštaju.

Prema IPCC proceduri, 120 eksperata i istraživača pripremili su Specijalni izveštaj o obnovljivim izvorima energije i smanjenju klimatskih promena (Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation) na oko 1.000 strana, poredeći više od 160 mogućih scenarija o obnovljivoj energiji.

U drugom delu panela, predstavnicima država članica Ujedinjenih nacija trebalo je skoro ceo dan da se slože oko nacrta izveštaja ali su na kraju usvojili rezime. Taj rezime izveštaja je vrlo bitan za kompanije koje se bave obnovljivom energijom i za aktiviste ne bi li izvršili pritisak na državne vođe i internacionalne lidere da promene politiku prema ovom načinu dobijanja energije i da plate za nove investicije i infrastrukturu.

Linkovi:

  • IPCC - link
  • Koja je cena izgradnje zelene ekonomije? - link
  • Google investira 168 milona dolara u najveću solarnu elektranu na svetu - link
  • Aktivne mere za korišćenje obnovljivih energija - energija vetra - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;