INFONET-468X60-BANNER

Energija iz toplote ljudskog tela

10.05.2011. | SEEbiz

Novi sistem za grejanje koji je razvila švedska kompanija Jernhusen omogućiće da se toplota koju proizvodi ljudsko telo iskoristi za zagrevanje zgrade. Prvi takav sistem u Švedskoj razvijen je za prenos toplote koju proizvode tela putnika u centralnoj železničkoj stanici u Stokholmu - do zgrade preko puta. Stručnjaci tvrde da će smanjiti troškove grejanja u toj zgradi za 25 odsto.

Svakoga dana kroz Centralnu železničku stanicu u Stokholmu prođe do 250 hiljada putnika. Većina njih kreće se užurbanim korakom, a svi zajedno emituju telesnu toplotu, koju je do nedavno ventilacija izbacivala napolje. U stanicu je sada ugrađen sistem koji će, kada u novembru bude pušten u rad, koristiti tu energiju za delimično zagrevanje obližnje zgrade.

Clauss Johansson, menadžer ovog projekta za firmu Jernhusen, koja je vlasnik železničke stanice i obližnje 13-spratne zgrade, objašnjava: "Stokholmsku centralnu stanicu poseti 200 do 250 hiljada ljudi svakoga dana. Njihova tela proizvode toplotu. Mnogi kupuju u prodavnicama u stanici što takođe proizvodi toplotu, zbog čega čitave godine moramo da hladimo objekat. Klima uređaji takođe proizvode toplotu, tako da ćemo sada svu tu energiju prebacivati u obližnju poslovnu zgradu", kaže Johanson.

Johansson kaže da je ideja pokrenuta 2007. godine tokom jedne pauze za kafu, a radovi su počeli 2008, u okviru generalnog renoviranja stanice. Sistem je podrobno proveravan i počeće da radi kada u novembru bude završeno renoviranje.

Kompanija nije htela da objavi koliko će sistem koštati, ali Johansson kaže kako se očekuje da će se investicija isplatiti u roku od 5 godina. On dodaje da će komunikacija između zgrada postati sve važnija. "Razne zgrade troše različite količine energije tokom dana. Ako želimo da postanemo energetski efikasnije društvo onda moramo da omogućimo zgradama da komuniciraju međusobno i koriste svu raspoloživu energiju", kaže Johanson.

Kompanija Jernhusen planira da slične sisteme ugradi i u druge zgrade u njenom vlasništvu u Švedskoj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;