INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tokijske zgrade odoleveju zemljotresu (video)

15.04.2011. | Diane Pham | Inhabitat

Japanu nisu strani zemljotresi, ali razorni zemljotres koji je pogodio zemlju sredinom marta nije viđen ranije. Rekordna magnituda zemljotresa od 8,9 stepeni po rihterovoj skali izazvala je cunami visine 10 metara koji je nosio sve ispred sebe, brodove, kola, kuće i ljude. Dok nema dvojbe da je razaranje bilo masivno - situacija je mogla biti mnogo gora. S obzirom na iskustvo zemlje sa ovim prirodnim katastrofama, Japan je davno usvojio striktne građevinske propise koje važe za jedne od najboljih na svetu. Zahvaljujući sistemu koji razume važnost "pametnog projektovanja" (smart design) i preventivnih mera, milioni života su spašeni.

Od obalskih zidova koji ocrtavaju japansku obalu, preko nebodera koji se ljuljaju nebi li apsorbovali zemljotrese, do nepopuštajućih građevinskih normi, ne postoji nijedna zemlja na svetu bolje pripremljena za zemljotres nego Japan. Tokom godina, zemlja je uložila milijarde dolara u razvoj novih tehnologija koje doprinose boljoj pripremljenosti ljudi i infrastrukture u slučaju zemljotresa i cunamija.

Zgrade u Japanu su sagrađene da budu otporne na zemljotrese, sa konstrukcijom koja je fokusirana na dubokim temeljima i masivnim amortizerima (damperima) koji apsorbuju seizmičku energiju u slučaju zemljotresa. Drugi metod koji se često koristi u izgradnji jeste pravljenje baze objekta nezavisno od ostatka zgrade, koja bi mu omogućavala da se kreće nezavisno od cele strukture, smanjujući na taj način trešenje izazvano zemljotresom.

Kao što možete videti na video snimku dole koji je zabeležio svedok u Šinjuku (Shinjuku - deo Tokija), dok je zemljotres bio najači, zgrade su se ljuljale ali se nisu urušile. U stvari, nijedna zgrada u Tokiju nije pala uprkos razornom zemljotresu - što je pravo svedočenje stručnosti japanskih graditelja.

Pored građevinskih propisa, Japan je nepopustljiv u nastojanju da obrazuje i pripremi svoje stanovništvo u slučaju zemljotresa. Pored visoko tehnološkog sistema za rano upozoravanje u slučaju cunamija, japanske obalske zajednice redovno imaju vežbe i svako mesto stanovanja je opremljeno sa alarmima koji se aktiviraju od strane senzora za zemljotrese.

Pride, svugde u zemlji, neposredno posle zemljotresa, sve japanske televizijske i radio stanice moraju da promene frekvencije na zvaničan kanal koji daje sve relavantne informacije građanima, uključujući i rizik od cunamija, dajući tako ljudima vremena da se povuku na više tlo ili ako se nalaze na obali, da odu u predviđene bunkere. A za one koje zemljotres snađe u kancelarijama ili kućama, uglavnom se u blizini nalazi oprema za zemljotrese koja sadrži suvu hranu, pijaću vodu i osnovnu medicinsku opremu. Kancelarije kao i javne ustanove (uključujući i škole) su u obavezi da imaju kacige i rukavice pri ruci za korišćenje u slučaju zemljotresa.

Zemljotres u Japanu skratio trajanje dana

Američka agencija za svemir (NASA) saopštila je da je snažan zemljotres koji je pogodio Japan sredinom marta skratio trajanje dana za 1,6 mikrosekundi, dok je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju naveo da je osa rotacije Zemlje pomerena za 10 centimetara.

Geofizičar NASA Ričard Gros izračunao je da je potres, jačine 8,9 stepeni po Rihterovoj skali, ubrzao okretanje planete Zemlje za 1,6 mikrosekundi, preneo je AP. Ta promena brzine rotacije Zemlje malo je veća od one koju je prošle godine izazvao zemljotres u Čileu.

Najveću promenu brzine okretanja Zemlje izazvao je zemljotres na Sumatri 2004. godine, koji je skratio dan za 6,9 mukrosekundi. Jučerašnji potres u Japanu peti je po jačini u svetu od 1900. godine.

Naučnik u Američkom geološkom institutu (USGS) Brajan Etvoter rekao je da je energija oslobođena u tom zemljotresu ekvivalentna skoro mesečnoj potrošnji energije u SAD. Ken Hadnat, takodje iz USGS, rekao je da je snaga zemljotresa bila tolika da je pomerila japansko ostrvo Honšu za 2,4 metra ka istoku, dok je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju naveo da je osa rotacije Zemlje pomerena za skoro 10 centimetara.

"Preliminarni rezultati istraživanja koje je sproveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju Italije pokazuju da će zemljotres u Japanu pomeriti osu rotacije Zemlje za oko 10 santimetara", izjavio je direktor istraživanja Antonio Piersanti.
* izvor Tanjug

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;