INFONET-468X60-BANNER

„Holcim“ i „Lafarž“ prodaju imovinu, kupce traže i u Srbiji

08.07.2014. | Novosti

Proizvođači cementa, švajcarski „Holcim“ i francuski „Lafarž“, kojima je za najavljeno spajanje potrebna saglasnost regulatornih organa, moraju da prodaju imovinu u vrednosti od oko pet milijardi evra, da bi tu saglasnost dobile, saopštile su dve firme. Spajanjem bi nastala najveća svetska firma za proizvodnju cementa s godišnjim prometom od oko 44 milijardi dolara i firme moraju da se oslobode imovine u vrednosti pet milijardi evra, preneo je „Rojters“.

Kompanije su navele da traže zainteresovane za kupovinu svoje imovine u raznim zemljama, među kojima i u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Brazilu. Uslove spajanja, prema „Rojtersu“, ispituju regulatorni uredi u 15 zemalja i Evropska komisija. „Lafarž“ i „Holcim“ potvrdili su danas da završetak fuzije očekuju najkasnije u prvoj polovini naredne godine.

Da bi nova kompanija dobila odobrenje regulatornih organa, moraće da smanji svoje imovine od 10 do 15 odsto ukupnih profita pre plaćanja kamata, poreza i otpisa (EBITDA).

Dva naveća proizvođača cementa na svetu, „Lafarž“ i „Holcim“, objavili su nameru o spajanju u aprilu ove godine. Transakcija će se obaviti razmenom akcija, pri čemu će se jedna akcija Holcima menjati za jednu akciju Lafarža. Obe cementare imaju svoje fabrike i u Srbiji. „Holcim“ je 2002. kupio cementaru u Novom Popovcu kod Paraćina, a „Lafarž“ iste godine „Beočinsku fabriku cementa“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;