INFONET-468X60-BANNER

Kvadrat stana moguć ispod 500 evra

12.05.2014. | Novosti

U Srbiji odmah mogu da se grade kvalitetni i jeftini stanovi za oko 400 do 500 evra po kvadratu. Sama gradnja kvadrata stana, uključujući i izradu projekta, moguća je za 270 do 380 evra. Tome treba dodati još oko 110 evra po kvadratu za infrastrukturno opremanje lokacije priključci na vodovodnu, kanalizacionu, elektro mrežu i saobraćajnice.

Ako se besplatno dodeli zemljište i ukinu ili smanje takse, naknade, saglasnosti, cena kvadrata u prigradskim zonama ne bi smela da premaši 500 evra, računica je „Građevinsko-industrijske komore Srbije“.

Dakle, potpuno je realna najava premijera Aleksandra Vučića da će građani imati mogućnost da kupe stanove od 80 kvadrata, a da im mesečna rata ne prelazi 130 evra. Jer, kako tvrde stručnjaci, i te kako u Srbiji mogu da se grade jeftiniji stanovi, a da se ispoštuju svi standardi i važeći tehnički propisi kada je reč o kvalitetu. Naravno, samo zahvaljujući zemljištu, koje će pokloniti država za izgradnju stambenih kompleksa, kupci kvadrata imaće veliku uštedu, jer lokacija nadziđuje cenu kvadrata sa 25 do 30 odsto. A, takse, saglasnosti, naknade, dozvole i komunalni nameti mogu da uvećaju cenu kvadrata u boljim zonama Beograda i za čak 400 evra.

- Naravno, izvođačka cena zavisi od opremljenosti, spratnosti i odnosa neto i bruto površine – kaže za „Novosti“ Goran Rodić, potpredsednik „Građevinsko-industrijske komore“. - Firma „Arabtek“ iz Emirata biće investitor na ovom projektu izgradnje 100.000 stanova, koje je najavio premijer Vučić. Oni će angažovati domaću operativu i domaću građevinsku industriju, koja u ovim teškim vremenima vapi za takvim poslom. To automatski znači uposlenost desetina hiljada radnika iz građevinske industrije, a posla će biti i za mala i srednja preduzeća. Na taj način ćemo posrnulu građevinsku industriju da postavimo na noge i da osposobimo veliki broj radnika za potencijalne kapitalne radove u inostranstvu. Za proizvođače građevinskog materijala ovaj projekat znači rešavanje likvidnosti, punjenje budžeta i servisiranje nagomilanih dugova i zelenaških kredita.

„Arabtek“ je, ističe Rodić, gradio i stanove u Egiptu, ali to nije za poređenje, jer su standardi kod nas i njih različiti. Tamo je, ipak, takvo područje gde se ne traži energetska efikasnost kao kod nas, i njihova radna snaga je daleko jeftinija nego kod nas.

- Izgradnja jeftinih stanova je jedna od četiri mere koje će usvojiti Vlada Srbije – kaže za „Novosti“ Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Kvalitet nekretnina, ali po održivim a ne nerealnim cenama. Umesto po sivilu, Srbija treba da bude prepoznata po gradilištima.

Država neće biti investitor

- Nije realno da država bude glavni investitor na tržištu nekretnina, već da bude nosilac posla samo u izgradnji stanova za socijalno ugrožene građane – odgovor je ministra Zorane Mihajlović na pitanje hoće li se graditi i stanovi po modelu „Stepe“. - Svesna sam da je prethodnih godina bilo mnogo obećanja da će se graditi jeftini stanovi, a na kraju su umesto obećanih 600 ili 800 evra koštali 1.300 evra. Naš je plan da stvorimo povoljan ambijent za ulaganje u stanogradnju i, koliko god je moguće, zaposlimo domaću operativu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;