INFONET-468X60-BANNER

Posao za 10.000 srpskih građevinara u Alžiru, Rusiji i Kazahstanu

05.05.2014. | Tanjug

Građevinsko-industrijska komora Srbije, koju čini konzorcijum najvećih domaćih firmi, angažovaće u inostranstvu građevinske kapacitete i industriju, a samo u Alžiru, Kazahstanu i Rusiji biće uposleno oko 10.000 srpskih neimara, izjavio je potpredsednik komore Goran Rodić.

Samo u tim zemljama građevinari iz Srbije bi mogli, prema nekim procenama, da rade na poslovima vrednim 1,5 milijarde do 2 milijarde dolara na godišnjem nivou, a perspektive za naredni period su mnogo veće, rekao je Rodić Tanjugu.

- Alžir ima veliku potrebu za našom građevinskom operativom za izgradnju infrastrukturnih objekata i stanova, kao i Tunis i Maroko, gde smo tradicionalno bili prisutni. Rusija i Kazahstan će tek biti zainteresovane za naše kompanije, i nadamo se da će uskoro značajan deo operative preseliti u inostranstvo, što bi u ovom momentu za nju bio spas - naglasio je taj građevinski stručnjak.

Cilj Građevinsko-industrijske komore je, kako je rekao, da se što pre obezbede dobri poslovi u inostranstvu.

Prema rečima Rodića, ozbiljni investitori iz Azije se interesuju da grade objekte u Srbiji, kao i da proizvode naše građevinske industrije uvoze u svoje zemlje. On je kazao da građevinska komora o tome već razgovora sa azijskim investitorima.

Na poslovima u inostranstvu će nastupiti velika preduzeća poput "Energoprojekta", "Mostogradnje", "Planuma" i drugih, koja će potom angažovati i manje firme.

- Imamo u komori velike kompanije - lokomotive, koje mogu da obezbede reference za poslove u inostranstvu i koje onda uključuju manje građevinske i zanatske firme. Tako kada veliko preduzeće ugovari poslove, ono uključi kasnije i na stotine manjih - rekao je Rodić.

On je kazao da građevinska komora objedinjuje sve najznačajnije firme u Srbiji, institute i fakultete i da je "u velikoj akciji upošljavanja domaćih građevinara".

 

Komentari: 1

МИЛОШ КУКИЋ 05.05.2014 13.02.04

Ја сам руковалац грађ машина.Радио сам у Либији.Поседујем возачку дозволу Либијску и здравствени картон либијски.Радио би у инстранству!Поздрав

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;