INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Udružuju se građevinari Srbije, Hrvatske i Bosne

20.03.2014. | Dnevnik

- Regionalno udruživanje građevinskih firmi Srbije s firmama iz susednih zemalja – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Hrvatske i Makedonije, uz podršku matičnih privrednih komora jedini je način da budu konkurentne i da zajednički uspešno nastupaju na trećim tržištima – izjavio je za "Dnevnik" sekretar "Udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo" Viktor Kobjerski.

U suprotnom, kaže, svima preti slovenački scenario, a to znači nepostojanje nijedne domaće građevinske firme zbog veoma jake konkurencije u EU pa oslabljene domaće kompanije nemaju šanse na tenderima.

- I u Hrvatskoj je stanje već alarmantno: u kratkom vremenu od ulaska u EU ostali su na tek dve-tri građevinske firme, koje su na rubu propasti – kaže Kobjerski. - To se ne sme desiti u Srbiji, koja ide istim evropskim putem. A pošto već pet godina u zemlji nema domaćih firmi na međunarodnim tenderima jer ne mogu da zadovolje stroge uslove zato što nemaju ni traženi obrt kapitala, ni reference, ni garancije, mnoge firme su već propale, i druge su na tom putu. Država ne sme da dozvoli da prilikom ulaska u EU naše građevinske firme ostanu bez referenci u poslednje tri do pet godina, koliko se obično zahteva u tenderima.

Građevinarstvo je zbog dugogodišnjeg zaobilaženja u ozbiljnim poslovima spalo na nikada niže grane, tako da je aktivnost domaćih firmi na minimumu, raste broj nezaposlenih, kojih je u zemlji i tako previše, a, s druge strane, povećava se rad „na crno“, što ugrožava tu privrednu granu, ali i državni buđžet. S tim u vezi, Kobjerski ističe da se preostale firme u Srbiji i okruženju moraju organizovati u konzorcijume da bi povećale snagu i zajednički nastupile i u svojim, ali i trećim zemljama i postale glavni izvođači radova.

Podršku regionalnoj saradnji, povezivanju kompanija i formiranju konzorcijuma pružiće privredne komore jer je udruživanje preduzeća važno zbog jačanja konkurentnosti pa je dogovoreno da se iskoriste komparativne prednosti zemalja. Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok Federacija BiH ima bolje pozicije u islamskim i arapskim zemljama, što treba iskoristiti za zajednički nastup da bi domaće kompanije u zemljama regiona prestale da budu samo podizvođači.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;