INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnovljivi izvori energije najstimulativniji za ulaganja

13.03.2014. | Tanjug

Srbija je kreirala dobar ambijent za investicije a oblast obnovljivih izvora energeije (OIE) jedna je od najstimulativnijih za ulaganje, izjavio je juče (12. mart 2014.) pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Otvarajući Međunarodni sajam obnovljivih izvora energije IERWE i Sajam grejanja, klimatizacije i ventilacije "Therm 2014", zajedno sa ambasadorom Slovenije Francom Butom u Belekspo centru u Novom Beogradu, Trifunović je kazao da je ta oblast u potpunosti okrenuta privatnom sektoru i da su dosadašnje značajne investicije realizovane na više od 200 objekta u privtanom vlasništvu.

- Uradili smo regulativu i stvorili sve nephodne mehanizme, uključujući i naplatu. Prema našem Akcionom planu, koji kao jedina zemlja u regionu imamo, planirano je da do 2020. godine bude oko dve milijarade evra investicja u 1.092 megavata OIE – dodao je on. - Želimo da osetimo sve efekte tih investicija, kao što su zapošljavanje, regionalni razvoj i angažovanje domaće industrije i građevinske operative. Neke stvari smo morali da limitramo, kao što su oblast energije sunca i vetra i one koje su dosta skupe, a sve druge oblasti su slobodne za ulaganje.

Istakao je da se u Srbiji sada sve više grade male elektrane, a razvijaju se i izvori na biomasu i biogas. Usvojen je i model ugovora o otkupu i pravilnik o grancijama porekla, a u računu za struju se izdvaja deo za OIE.

- Imali smo i dva javna poziva za male hidroelektrane, prvi je realizovan, a drugi je upravo završen – rekao je Trifunović.

Ambasador But izjavio da Slovenija aktivno radi na OIE , jer to je sastavni deo borbe protiv klimatskih promena, ali i nešto što doprinosi privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta, kao i povećanju energetske bezbednosti.

U proseku učešće OIE u ukupnim izvorima energije u EU iznosi 13 odsto, a najveći udeo je u Švedskoj – 46,6 odsto svih vidova energije. U Sloveniji taj procenat iznosi 19 odsto, ali je u planu da do 2025. godine dostigne 25 odsto, predočio je ambasador.

Prema njegovim rečima, najviše se koristi biomasa, hidroenergija, solarna energija i biogas, a značajno se koristi i potencijal vetra i geotermalne energije. On je dodao da je nedavno uvedena i obaveza energetskih setrtifikata za objekte, koji se prodaju ili iznajmljuju.

But je naveo i da su u ambasadi pre nekoliko dana imali sastanak sa predstavicima nekoliko srpskih ministarstava, gde je razgovarano o uslovima za početak izvođenja projekta po modelu ESKOM, u Srbiji.

Na sajmu, koji će trajati do 14. marta, učestvuje 35 direktnih izlagača, od toga 19 iz Srbije i 16 iz inostranstva: Slovenije, Hrvatske, Italije, Grčke, Bugarske, Austrije i Nemačke, kao i 10 zastupanih preduzeća.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;