INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počinje izgradnja najveće energane u regionu (video)

13.03.2014. | Tanjug

Rukovodstvo "Rudarsko topioničarskog basena Bor" i "Energotehnike-Južna Bačka" iz Novog Sada potpisali su danas ugovor o izgradnji nove Energane u RTB-u Bor. Vrednost Ugovora o izgradnji, po principu "ključ u ruke" je 5,7 miliona evra, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine.

Energana će biti izgrađena do kraja godine u okviru projekta nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor i u njoj će se od viška pare iz procesa u novim pogonima, dobijati električna energija. Ovo će biti najveće postrojenje tog tipa u regionu. Osim električne energije, u njemu će se proizvoditi i demineralizovana voda neophodna za rad kotlova u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline. Ugovor o izgradnji "Energotehnika" je dobila na javnom tenderu, pošto je imala najbolju ponudu. Ta kompanija biće projektant i izvođač radova.

- Potpisali smo ugovor o izgradnji najvećeg postojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u regionu. Umesto da otpadnu paru iz procesa u novoj topionici bacamo, od nje ćemo proizvoditi dva megavata struje – izjavio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Prema njegovim rečima, to je 25 odsto struje koju će nova topionica i fabrika sumporne kiseline trošiti.

- Na ovaj način uštedećemo 1,1 do 1,2 miliona evra godišnje, tako da će postrojenje samo sebe isplatiti u roku od pet godina. S obzirom da je postrojenje gotovo potpuno automatizavino, u njemu će raditi samo 20 radnika – rekao je Spaskovski.

Dragoljub Zbiljić, direktor "Energotehnike-Južna Bačka" izjavio je da će ta kopmanija svakako ispoštovati rokove koji su postavljeni i Energana će biti do kraja godine potpuno završena.

- Mi smo kao kompanija koja izvodi radove odlučili da sami finansiramo ovaj projekat, bez garancija države, samo na bazi garancija RTB-a Bor, jer u rukovodstvo kombinata bakra imamo puno poverenje – rekao je Zbiljić.

Izgradnjom nove Energane povezaće se tehnološki procesi u postojećim i novoizgrađenim termoenergetskim postrojenjima u jednu funkcionalnu celinu, a nova Energana omogućiće i najracionalnije iskorišćenje viška vodene pare, kažu u RTB-u Bor.

)

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;