INFONET-468X60-BANNER

Kako do bolje zagrejanih stanova (video)

05.03.2014. | RTS

Na Svetski dan eneregtske efikasnosti, u Srbiji oko 80 odsto kuća nema ni izolaciju. Kroz niže račune, ulaganja u energetsku efikasnost se brzo isplate, jer su uštede energije od 20 do čak 70 odsto.

Zbog loše izolovanih zidova, tavana, podruma, dotrajale stolarije i neefikasnih električnih uređaja, samo domaćinstava potroše čak 50 odsto energije. Građani znaju koliko je važno poboljašati eneregtsku efikasnost.

Veoma je nelagodno kada duva košava, a u stanu bez obzira što su zatvorena vrata i prozori vetar može da podigne i tepih, žale se građani.

Od pre dve godine, sve nove zgrade i kuće moraju imati energetski pasoš. Bez njega nema upotrebne dozvole i u njemu piše koliko objekat troši struje, energije za grejanje i hlađenje. Stručnjaci upozoravaju da neki investitori kako bi prošli jeftinije posegnu za nekvalitetnim izolacionim materijalima.

Goran Rodić iz "Građevisko-industrijske komore" ističe da najveći deo materijala potiče sa crnog tržišta.

- Neophodno je da nazorni organi koji vode veće lokacije i veće objekte, kontrolišu materijale i ateste i da li se poštuju propisi i tehnologija postavljanja tih materijala. Lepo na svakom izolacionom materijalu sa legalnog tržišta piše kako se radi – navodi Rodić.

Načelnica "Odeljenja za energetsku efikasnost" Jasminka Pavlović kaže da je tehničkim propisima uređen kvalitet određenih proizvoda.

- Svaki investitor koji kod svog izvođača želi da proveri da li mu ugrađuje kvalitetan materijal treba da traži određene sertifikate, deklaracije i izveštaje određenih proizvođača – napominje Pavlovićeva.

Država je formirala budžetski "Fond za energetsku efikasnost". Najavljuju povoljne krediti za te namene. Za obnovu stambenih objekata moći će da konkurišu građani, a prvi put i skupštine stanara i lokalne samouprave.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;