INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kraljevo: I ruševine čekaju novu Vladu

27.02.2014. | Novosti

Od 3. novembra 2010, kada je zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, kakav se ne pamti u ovom kraju, zadesio grad na Ibru i okolinu, prošlo je gotovo tri i po godine, a posledice do danas nisu potpuno sanirane.

Istina – uz pomoć države i brojnih donatora – sagrađene su 462 nove, uglavnom montažne kuće, dok je 13.000 oštećenih porodičnih zgrada popravljeno, a konstruktivno su sanirana 32 stambena objekta. Uz to, novčano je potpomognuta i popravka oko 8.500 manje oštećenih stanova...

Uprkos svemu tome, zbog besparice, dvadesetak porodičnih kuća i desetak stambenih zgrada još nije popravljeno, niti su izgrađene nove, pa će ovaj posao – po svemu sudeći – dočekati novu vladu Srbije.

Jedan je od onih koji još čeka popravku ili novac za sanaciju je i penzioner Slavko Radosavljević (67), čija je porodična kuća u strogom centru grada pretrpela šesti stepen oštećenja, što znači da nije bezbedna za stanovanje. Odmah posle zemljotresa, domaćin se sa suprugom preselio kod sina, u novosagrađenu kuću u istom dvorištu, a onda je – krajem prošle godine – Radosavljevićima stiglo rešenje gradskog "Odeljenja za urbanizam" u kojem im se, iz bezbednosnih razloga, nalaže rušenje stare zgrade.

- I to košta, a ja do danas nisam dobio obećanih 9.307 evra pomoći za sanaciju, kako je još 15. januara 2011. procenila Komisija za utvrđivanje štete od zemljotresa. Stiglo mi je samo obaveštenje da je obrazovana nova komisija, za razmatranje zahteva građana kojima novčana pomoć još nije dodeljena. U međuvremenu, došla je i opomena "Odeljenja za inspekcijske poslove", kojom mi se nalaže da otklonim nedostatke, popravim fasadu, te saniram objekat i popravim krovnu konstrukciju – svedoči Slavko Radosavljević, navodeći kako bi to rado učino, ali još čeka odluku novoformirane komisije i obećani novac.

Nažalost, u lokalnom "Odeljenju za sanaciju posledica zemljotresa" saznajemo da na teritoriji grada ima još dvadesetak porodičnih kuća i desetak stambenih zgrada koje, takođe, još čekaju sanaciju.

- To mora da se reši u paketu jer, sveukupno, nije u pitanju veliki novac, ali Kraljevo ga nema. Zato ćemo, ponovo, morati da zatražimo pomoć države, što znači čekanje na formiranje nove vlade, pa da njihovu adresu uputimo predlog za trajno rešenje ovog problema – napominje Zdravko Maksimović, načelnik pomenutog "Odeljenja".

Kredit za Picmalu

Trajno rešenje svog stambenog pitanja još čekaju i stanovnici starog naselja u Dositejevoj ulici – popularnoj Picmali – takođe teško oštećenog u zemljotresu. Projekat "Urbane regeneracije", odnosno sukcesivno rušenje zgrada u ovom naselju, a potom izgradnja novog stambenog bloka sa 360 stanova – ako "Centralna evropska banka" odobri kredit od osam miliona evra – trebalo bi da počne ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

MLG
MLG
BAČKI PETROVAC
www.mlg.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;