INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za energetsku efikasnost 5 miliona evra

14.01.2014. | B-92

"Inteza lizing" je s fondom "Grin for grovt" (GGF) potpisala ugovor o kreditu od pet miliona evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti u Srbiji. Kako se navodi u saopštenju, novac će kroz finansijski lizing biti namenjen preduzećima i poljoprivrednicima u Srbiji, a predviđeno je da se omogući ušteda 20 odsto enegrije.

To će dovesti do ukupne energetske uštede od približno 50 miliona kilovat sati na godišnjem novou i godišnjim smanjenjem emisije ugljen-dioksida od okvirno 12.500 tona, navodi se u saopštenju.

Kredit fonda je dopunjen paketom podrške GGF Centra za tehničku pomoć u pružanju usluge analize energetske efikasnosti tržišta i obuke zaposlenih, uvođenje sistema za monitoring i izveštavanje, kao i usluga energetske revizije. Uz podršku GGF Fonda klijenti kompanije "Inteza lizing" u Srbiji moći će da unaprede neefikasnu proizvodnu opremu, da optimizuju proizvodne procese i zamene zastarele mašine i poljoprivrednu mehanizaciju.

Ugovor s kompanijom Inteza lizing je prvi kredit GGF fonda iz Luksemburga za energetsku efikasnost jednoj lizing kompaniji u Srbiji i predstavlja nastavak saradnje s "Bankom Inteza", osnivačem i vlasnikom kompanije te lizing kompanije.

Fond GGF posvećen je povećanju energetske efikasnosti i podsticanju korišćenja izvora obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Tursku, kao i u Jermeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. GGF obezbeđuje refinansiranje finansijskim institucijama u svrhu daljeg kreditiranja privrede i domaćinstava za projekte energetske efikasnosti. Fond takođe investira direktno u male i srednje projekte korišćenja obnovljivih izvora energije. Fond GGF su kao javno-privatno partnerstvo u decembru 2009. pokrenuli "Nemačka razvojna banke" (KfW) i "Evropska investiciona banka" (EIB) uz finansijsku podršku Evropske komisije, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i "Evropske banke za obnovu i razvoj" (EBRD).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;