IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvoreno jedinstveno dečje igralište na Malom Kalemegdanu

13.09.2013. | BeoInfo

Dečje igralište na Malom Kalemegdanu, po svom dizajnu jedinstveno u Beogradu, danas (13. septembar 2013.) je i zvanično dato mališanima na korišćenje. Igralište je rezultat zajedničkog angažmana grada Beograda, "Zelenila- Beograd", "Beogradske nedelje dizajna" i grčke kompanije "Lamda", čija je donacija vredna 20.000 evra.

Gradski arhitekta Dejan Vasović istakao je da se posebnost igrališta ogleda na prvom mestu u tome što je opremljeno rekvizitima jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača "Lapset" iz Finske i što se Ambasada Finske naročito potrudila da se oprema dobije u što kraćim rokovima i po što povoljnijim uslovima.

- Specifičnost je i u tome što su mladi arhitekti, koji su prošle godine dizajnirali naš paviljon na Venecijanskom bijenalu, bili uključeni u čitav projekat, te su oni na svoj način "zatalasali" igralište i učinili ga jedinstvenim. Dakle, ovo je prvo namenski dizajnirano dečje igralište. Naša je želja da ih u gradu bude što više – rekao je Vasović.

Vladimir Bogićević, v. d. direktora "Zelenilo-Beograd", podsetio je da se na ovom prostoru nalazilo igralište staro više od dve decenije. Tehnologija izrade je moderna, na gumenoj podlozi koja prvi put nije ravna, već u atraktivnim platformama. Posao je urađen za dvadesetak dana. U planu je da se po istom sistemu uradi i park na dve stotine metara udaljen od ovog, tačnije u gornjem delu Kalemegdana, iznad Paviljona "Cvijeta Zuzorić". Ubuduće će se sva dečja igrališta raditi po evropskim standardima bezbednosti, istakao je Bogićević.

Arhitekte "Beogradske nedelje dizajna" već deset godina rade na implementaciji kulture i razmišljanja dizajna u realni život. Tako je i sada spojeno lepo i korisno, eksperiment sa porukom da deca slobodno mogu da "padnu na glavu" jer je potpuno bezbedno. Ovo je prvo od sto kreativnih igrališta, koja će biti izgrađena u čitavoj Srbiji, pojasnio je Jovan Jelovac, osnivač "Beogradske nedelje dizajna".

Direktor beogradske kancelarije kompanije "Lamda" Boris Tancabelić izrazio je veliko zadovoljstvo što je grad prihvatio ovu ideju, zahvaljujući čemu će našoj deci na raspolaganju biti isti rekviziti kao oni koji se nalaze u brojnim svetskim metropolama.

Igralište ima tri međusobno povezana platoa različitih visina. Nalaze se u njegovom centralnom delu. Ova uzvišenja, platoi urađeni su od nabacane i dobro nabijene zemlje preko koje je prvo postavljen sloj betona, a zatim specijalna guma koja služi kao zaštita od eventalnih padova prilikom korišćenja.

Na jednom platou, onom najnižem (60 cm), montirana je njihalica za petoro dece. Na srednjem, koji je i najviši (1,20 m), postavljen je tobogan. Treći plato je najveće površine i rezervisan je za specijalni rekvizit, takozavnu piramidu sa razapetom mrežom za penjanje. Na preostalim površinama igrališta koje su, takođe, presvučene specijalnom gumom, montirani su sledeći dečiji rekviziti: dve klackalice sa po jednom rudom, dve ljuljaške "Orlovo gnezdo", tri manje njihalice i ljuljaška za decu sa posebnim potrebama. U peščaniku, urađeno za tu potrebu, po prvi put u Beogradu postavljen je poseban rekvizit od razapetih mreža.

Oko kružnog igrališta, površine 450 kvadratnih metara, urađena je staza od betona (250 kvadratnih metara), presvučena slojem asfalata. Staze su oivičene baštenskim ivičnjacima. Dve rampe, predviđene za kretanje invalida, takođe su od asfalta. Na dvanaest klupa tipa "stara beogradska" zamenjene su lajsne.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;