INFONET-468X60-BANNER

Nezadovoljni radom ministra Ilića

05.09.2013. | RTV

Samostalni sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije i Unija poslodavaca Srbije ocenili su danas da je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić loše vodio resor i najavili da će, ukoliko se situacija u toj oblasti ne popravi u narednih mesec dana, zatražiti njegovu smenu.

U Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata i poslodavaca u oblasti građevinarstva naveli su da će početkom oktobra razmotriti i da li da građevinske firme pozovu na neposlušnost, odnosno da ne plaćaju poreze, jer je, po njihovoj oceni, "stanje u građevinarstvu Srbije alarmantno loše".

Predsednik Sindikata građevinarstva Duško Vuković je kazao je da više od godinu dana, pored ostalog, građevinska industrija traži hitno uvođenje progresivnog oporezivanja zarada, rešavanja problema rada na crno, usvajanje zakona o inspekcijama i uvođenje glavnog građevinskog inspektora.

Vuković je podsetio da se učešće građevinske industrije u ukupnom bruto domaćem proizvodu smanjilo sa 10 na dva procenta za samo nekoliko godina, broj zaposlenih pao je sa oko 150.000 na manje od 70.000, a od 2010. godine ugasilo se više od 2.500 građevinskih firmi. Kako je dodao i novac koji su građevinske firme zarađivale u inostranstvu smanjio se sa skoro dve milijarde dolara na oko 200 miliona evra.

"Za godinu dana, od juna do juna, smanjen je i broj izdatih građevinskih dozvola za 20 odsto, kao i vrednost radova za 30 procenata, dok je zarada građevinskih radnika za 30 odsto manja od republičkog proseka", kazao je Vuković.

Predsednik Granskog sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Nezavisnost Saša Simić pozvao je državu da počne da radi svoj deo posla u oblasti građevinarstva. Prema njegovim rečima, neodgovorno ponašanje države dovelo je do toga da prošlogodišnji pad građevinske industrije bude 25 odsto, a broj zaposlenih u sivoj zoni u oblasti građevinarstva poraste na više od 40 odsto.

"U Srbiji se pojavilo moderno ropstvo, a to su ljudi koji rade na crno u građevinskoj industriji, jer im je zbog ekonomske krize očajnički potreban posao, koji pristaju da rade bez obzira na nemoguće uslove", rekao je Simić.

Sindikat Nezavisnost se zalaže za hitno vraćanje sudova rada po ugledu na zemlje EU, uvođenje obaveznih registrovanih ugovora o radu i izradu identifikacionih kartica za svakog radnika u građevinarstvu. Taj sindikat traži i hitno donošenje nacionalne strategije za građevinsku industriju i novi zakon o građevinarstvu.

Na konferenciji je rečeno i da još nije utvrđeno tačno dugovanje države prema građevinskim firmama koje se procenjuje od 400 miliona do milijardu evra, jer pokušaj da se preko zvaničnih institucija pozovu građevinske firme da dostave podatke o dugovanju lokalnih samouprava, javnih preduzeća i drugih budžetskih korisnika nije uspeo. Istaknuto je i da se još uvek budžetska sredstva prelivaju u strana preduzeća prilikom ugovaranja velikih infrastrukturnih poslova, jer se posebnim klauzulama favorizuju strana preduzeća na uštrb domaćih.

Predstavnik Unije poslodavaca Vesko Ražnatović rekao je da Vlada Srbije hitno mora da donese uredbu da dok nezaposlenost ne padne ispod 15 odsto, sve radove, koji se obavljaju u Srbiji i plaćaju novcem iz budžeta, dobjaju domaća preduzeća. On smatra da bi takva uredba pomogla da počne oporavak domaćeg građevinarstva, ističući da ona ne bi bila diskriminaciona jer naručilac posla ima pravo da bira ko će da radi posao.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić zamerio nadležnom ministarstvu što u poslednjih godinu dana nije ništa uradilo da se poboljša stanje u građevinskoj industriji.

"Da je ministar građevinarstva i urbanizma radio u privatnoj kompaniji, a da su mu rezultati za godinu dana ovakvi, dobio bi otkaz i niko ga više ne bi zaposlio", kazao je Rajić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;