INFONET-468X60-BANNER

Paraćinci rekonstruišu Sunčani trg i podzemnu garažu

15.08.2013. | E-kapija

Nadomak novog Kulturnog centra, uz obalu reke Crnice, Paraćinci će uskoro dobiti i dugoočekivani Sunčani trg. Sadašnji plato, između Kulturnog centra, stambeno-poslovne zgrade i hotela, biće rekonstruisan i preuređen u moderan gradski trg. Za izgled tog dela grada, bio je raspisan i konkurs za najbolje idejno rešenje, na kome je odabran predlog "Forma Antike".

 

Budući izgled trga

Sada je raspisan tender za izradu projekta sanacije ovog trga, površine oko 10 ari, a posao je poveren preduzeću "ProArh", koje je radilo na osnovu idejnog rešenja. Projektanti iz Aleksinca predstavili su prošle nedelje koncept Glavnog projekta, a kako se saznaje u Direkciji za izgradnju opštine Paraćin, celokupan projekat će biti gotov u naredne dve nedelje.

Takođe, osim uređenja Sunčanog trga, projekat se odnosi na saniranje i preuređenje podzemne garaže. Projekat koji je studio "ProArh" predstavio predstavnicima lokalne samouprave, predviđa iskorišćenje postojeće konstrukcije garaže, ali i rušenje sadašnje lake ploče i postavljanje armirane betonske ploče.

Bilo bi neophodno da se deo grede postojeće konstrukcije garaže proširi i produži, treba ojačati nekoliko temelja, a sve bi to koštalo oko 5 miliona dinara. Uređenje trga bi bilo po modelu sunačnog sata, sa polukruznim klupama, travnatim površinama, niskim rastinjem. Na trgu bi bila fontana, podno osvetljenje, i nova rasveta tri jarbola i reklamni pano. Sve to, ukupno bi koštalo oko 13 miliona dinara, ali postoji mogućnost da cena bude i manja, ukoliko se investitor odluči za jeftiniju rasvetu.

 

Budući izgled fontane

 

Podno osvetljenje platoa

Na prezentaciji koja je organizovana u Paraćinu, projektantima je postavljeno i pitanje zašto se preko postojeće ploče garaže ne postavi još jedna, već je predviđeno rušenje i postavljanje druge. No, kako su arhitekte iz "ProArha" objasnile, to bi zapravo bila skuplja varijanta, zbog podizanja konstrukcije i nivoa platoa.

Bilo je i mišljenja da će postojeće rešenje onemogućiti izvođenje koncerata i predstava na platou, jer nema dovoljno slobodnog prostora ni mesta za sedenje. Projektanti su objasnili da su radili na osnovu idejnog rešenja koje su dobili, kao i da na plato izlazi novi kulturni centar, koji ima dovoljno prostora za ove manifestacije.

Projekat Sunčanog trga podrazumeva i postavljanje tri jarbola visine 6 do 8 metara, sa rastojanjem od 1,6 metara, na jugozapadnoj strani. Takođe, osim javne rasvete uz kejsku stazu, biće postavljene i neobične podne svetiljke, na samom platou.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;