INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Umesto novih komšija u nadograđeno potkrovlje uselili se golubovi

30.05.2013. | Politika

Stanari zgrade u Ulici Dragice Končar 7, trebalo je dobiju novu fasadu, trotoar i okrečeno stepenište u zamenu za saglasnost firmi "Bursa inženjering" da na njihovom ravnom krovu nadogradi sprat i potkrovlje – ali već pet godina, kako kažu, šteta od tog aranžmana uveliko nadmašuje korist. Stanovi im prokišnjavaju, fasada je samo delimično obnovljena, u ozidanom potkrovlju su se naselili golubovi, a ne nove komšije, koje su kupile nedovršene stanove, kaže Miodrag Milosavljević, jedan od 18 nezadovoljnih vlasnika stanova.

- Sa investitorom smo 2007. godine zaključili ugovor i pristali da na našem ravnom krovu nadzida sedam stanova, odnosno 470 kvadrata. On se obavezao da će nam obnoviti fasadu, popraviti instalacije, zameniti ulazna vrata i završiti gradnju za 180 dana. Ozidao je sprat i potkrovlje i na tome je stao. Stanovi nam prokišnjavaju od 2008. godine, a procene su da je šteta u zgradi oko 30.000 evra. Investitor više ne odgovara na naše pozive i izgubili smo svaku nadu da će posao završiti – ističe Milosavljević, koji živi na trećem spratu, odakle stepenice uprljane ptičjim izmetom vode u nadzidani deo zgrade. 

Njegova komšinica Milijana Stefanović digla je ruke od obećanja investitora i u renoviranje oštećenog stana uložila više od 90.000 dinara.

- Morala sam da zamenim parket, upropastila ga je voda koja curi po vertikali čim padne kiša, ili kada se otapa sneg. Menjala sam vrata i ormare koji su istruleli, krečila sam stan. Investitor je bio u obavezi da nam otkloni oštećenja na stanovima, ali od toga nije bilo ništa – žali se Stefanovićeva.

Da problem bude veći, kaže Milosavljević, stanari su sami izabrali firmu "Bursa inženjering", verujući da će ona na vreme završiti gradnju stanova, a njihovoj zgradi dati novi sjaj.

- Tri investitora u ovom kraju rade nadogradnje. Ponuda „Bursa inženjeringa” bila je najbolja, a mi smo pre nego što smo zaključili ugovor sa njima obišli druge zgrade u komšiluku na kojima su radili po istom principu i gde su posao obavili kako treba. Nama je od svih stavki iz ugovora ispunio jedino taj što je vlasnicima stanova isplatio 35 evra po kvadratu, kako bi mogao da započne posao – objašnjava Milosavljević. Stanari zgrade u Ulici Dragice Končar 7 ne isključuju mogućnost da zaštitu svojih prava potraže na sudu.

I građevinska inspekcija nemoćna

Oštećeni stanari žalili su se građevinskoj inspekciji opštine Voždovac, koja je izdala dozvolu. Inspektori su, tvrdi Branislav Mrvić, načelnik Odeljenja inspekcijskih poslova Voždovca, naložili investitoru da postavi oluke kako bi sprečio prokišnjavanje, ali on to nije uradio.

- Koliko nam je poznato, investitor nema novca da završi gradnju i otkloni oštećenja u stanovima. Bezbednost stanara nije ugrožena, a gradilište nismo mogli da zatvorimo pošto investitor ima uredne dozvole – kaže Mrvić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;