INFONET-468X60-BANNER

Moguća obnova pruge Petrovaradin-Beočin?

11.01.2013. | Dnevnik

Analiza ekonomske opravdanosti revitavizacije pruge Petovaradin-Beočin potrebna je pre nego što počne rekonstrukcija pruge primenom javno-privatnog partnerstva. Pruga je rangirana kao lokalna pruga, duga je 17,2 kilometara i zbog stanja u kojem se nalazi teretni saobraćaj se ne odvija od februara 2007. godine.

Ovo je rečeno u pokrajinskom Sektretarijatu za rad, privredu i zapošljavanje, gde je bio upriličen sastanak sa predstavnicima AD "Železnice Srbije" lokalnih samouprava iz Beočina i grada Novog Sada, Zavoda za izgradnju grada, te privrednika iz "Lafarge BFC", firmi "Alas Rakovac" i "Karin komerc".

Domaćin skupa bi je pokrajiski sekretar za privredu, rad i zapošljavanje Miroslav Vasin, koji je sastanak upriličio u nameri da lokalne samouprave i privrednici pronađu najbolje rešenje da se pruga ponovo osposobi, jer je železnički saobraćaj znatno jeftiniji i ekološki prihvatljiviji od drumskog. Kako je rečeno, potrebno je organizovati još susreta kako bi se definisao interes privrednika i lokalnih samouprava u opravdanost ulaganja.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, rečeno je, zajedno je sa "Železnicom Srbije", beočinskom Fabrikom cementa "Lafarge" i ZIG-om sufinansirao izradu generalnog projekta sa studijom opravdanosti rekonstrukcije i modernizacije pruge Petrovaradin -Beočin, koji je izradio Saobraćajni institut CIP.

Prema toj studiji procenjena vrednost investicije se kreće oko 45 miliona evra. Međutim, stručna komisija "Železnice Srbije" predložila je da se uradi prva faza – remont pruge čiji bi troškovi iznosili 11 miliona evra, a da se u narednoj fazi radi elektrifikacija i modernizacija pruge.

Remont pruge Petrovaradin-Beočin bi podrazumevao remonte gornjeg i donjeg stroja, pojedinih putnih prelaza, skretnica... što bi dovelo da se pruga osposobi za dizel vuču teretnih vozila sa dozovljenim osovinskim pritiskom od 22,5 tona po osovini. Tako bi se zadovoljilo potrebe "Lafarge" i ostalih privrednika na području opštine Beočin.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;