INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Domaći putari na autoputu do Ljiga (video)

30.10.2012. | Tanjug

Vlada Srbije uplatiće danas avans azerbejdžanskoj firmi “Azvirt” u iznosu većem od 60 miliona evra kako bi domaći građevinari mogli da se uključe u gradnju autoputa od Ljiga do Preljine na Koridoru 11, izjavio je ministar građevine Velimir Ilić.

"Taj novac će biti infuzija za oživljavnaje srpskih putara", rekao je Ilić otvarajući sedmi Međunarodni sajam investicija i nekretnina koji se održava na Beogradskom sajmu. Ilić je rekao da je na Koridoru 11 kod Ljiga i Gornjeg Milanovca već otvoreno pet gradilišta s obzirom da je na sednici vlade u subotu rešeno pitanje PDV-a, carine, eksproprijacije, ali i drugi problemi koji su kočili realizaciju tog projekta. On je kazao da je sad obezbeđen i avans i da je gotova građeivnska dozvola. Takođe, započeta je izgradnja dva tunela kod Ljiga i Gornjeg Milanovca.

Govoreći o ponudi kineskih kompanija da učestvuju u građi Korodora 11 od Beograda do Ljiga, ministar je naveo da će na sledećoj sednici ove nedelje vlada potvrditi izbor najpovoljnijeg kineskog ponuđača za gradnju autoputa od Obrenovca do Ljiga, izuzev deonice Ub-Lajkovac koju već grade domaći građevinari.

Prema rečima ministra, jedna kineska kompanija ponudila je da gradi deonice od Obrenovca do Ljiga za cenu od 5,8 miliona evra po kilometru, što je za oko dva miliona evra jeftinije od azerbejdžanske firme “Azvir” koja gradi od Ljiga do Preljine. Ilić je rekao da ćemo dobiti od kineske Eksim banke veoma povoljan kredit sa kamatom ispod tri odsto.

Najavljeno i javno privatno partnerstvo sa Kinezima za građnju autoputa od kineskog mosta u Beogradu do Obrenovca, u okviru koga će biti izgrađen veliki most na Savi i Surčinska Petlja. "Krenuli smo Koridor 11 da gradimo punom parom i već otvorili pet gradilišta", naglasio je Ilić podsetivši da je rok za autoput od Beograda do Preljine 38 meseci. Dodao je da se priprema i dokumentacija za gradnju autoputa od Preljine do Pojata.


 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;