INFONET-468X60-BANNER

Japan bez nuklearki posle 2030?

12.09.2012. | Tanjug

Japan planira da napusti nuklearnu energiju tokom 2030-ih u novoj strategiji koja će uskoro biti objavljena, pišu danas lokalni mediji. To je veliki zaokret od ciljeva pre katastrofe u Fukušimi po kojima je uz pomoć atomske energije trebalo proizvoditi više od polovine struje u zemlji.

Zemljotres i veliki cunami marta 2011. izazvali su topljenja tri jezgra reaktora u nuklearnoj centrali Fukušima Daići iz koje se raširio radioaktivni oblak i primorao preko 160.000 ljudi da napusti svoje domove.

To je primoralo vladu da odustane od plana iz 2010. da se podigne udeo nuklearne energije u proizvodnji struje na više od 50 procenara do 2030. godine.

Premijer Jošihiko Noda rekao je u ponedeljak da on želi da odluči o novoj politici ove nedelje i da će uzeti u obzir predlog Demokratske partije da Japan "uloži sve moguće izvore kako bi se omogućilo da se napusti nuklearna energija tokom 2030-ih", podseća Rojters.

Međutim, malo je verovatno da će nova Nodina energetska strategija ućutkati japanski pokret protiv nukelarne energije ili okončati oštru debatu da li će smanjenje uloge atomske energije naneti veću štetu od koristi za privredu.

S mogućnošću da demokrate izgube opšte izbore, koji se očekuju u narednim mesecima, nema garancija da će neka nova vlada slediti to opredeljenje.

Snažni japanski poslovni lobi tvrdi da će napuštanje nuklearne energije i prelazak na fosilna goriva i obnovljive izvore energije kao što su solarna i snaga vetra, podići cenu struje i učiniti da industrija zemlje postane nekonkurentna i otera proizvodnju u inostranstvo.

Zagovornici politike protiv nuklearne energije odgovaraju da će promena politike stvoriti nove mogućnosti za korporativnu zaradu u oblastima kao što su obnovljiva energija i energetska efikasnost, što će podstaći inovacije i dati privredi novi zamah.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;