INFONET-468X60-BANNER

Dan posle pucanja magistralne vodovodne cevi u Resavskoj ulici kod broja 40a

07.05.2009. | D. K. | Blic

Stanari zgrade 40a u Resavskoj ulici juče su ceo dan i noć skupljali i brisali vodu pokušavajući da spasu delove nameštaja. Njima je preksinoć, nakon pucanja vodovodne cevi tokom rekonstrukcije ulice, snažan mlaz vode ulazio kroz prozore čak na drugom spratu, poplavio stanove i uništio skoro sve što su imali.

- Voda je kroz prozor probila u stan iznad našeg, a kod nas se slivala kroz plafon. Bilo je strašno, sinu je na rame pao luster. Srećom nije povređen - priča Nikola Adašević, koji živi na prvom spratu. Po njegovom stanu svuda su rasute mokre stvari, a na vlažnom parketu poređano je posuđe, u koje još kaplje voda sa plafona.

- Prvo sam mislila da pada grad, a ustvari je kamenje udaralo u prozore. Onda odjednom, iz zidova počinje da izvire voda. Bila sam očajna, nisam znala šta da radim. Strašno je što je mnogo ljudi stajalo ispred zgrade i samo posmatralo, dok sam ja zapomagala - seća se Bosiljka Adašević.

Adaševići kažu, da su im iz „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” rekli da će poslati veštake da procene štetu i dodaju da bi trebalo utvrditi u kakvom je stanju sada i cela zgrada, jer su podrumi i temelji puni vode, fasada trošna, a terase prete da se sruše.

- Voda je sat vremena ulazila u stan. Na sve načine smo pokušavali da je izbacimo, ali to je magistralna cev, mlaz je bio ogroman. Majstor, koji nam je nameštao prozore zamalo nije poginuo kada je na par centimetara od njega proleteo kamen koji je voda podigla sa ulice - priča Radmila Simić, sa drugog sprata.

Stanari su ogorčeni što se tako nešto dogodilo, i pitaju se zašto voda nije ranije zaustavljena.

- Rekli su nam da je šahta ispod tramvajskih šina pa vodu nisu mogli odmah da isključe. Ali zašto majstori koji dole rade na ulici nisu kašikom bagera pokrili izvor vode, iako smo ih molili da to učine - kaže Nikola Adašević.

Vodovodna mreža u prestonici stara je oko 40 godina. Da bi sve dotrajale cevi bile zamenjene potrebno je 10 do 12 godina. Prošle godine pucanje magistralne cevi u Zaplanjskoj ulici umalo nije odnelo dva života. Tada je potpuno uništen stan ispod koga je pukla cev.

Štetu će platiti Vodovod

Zbog čega je pukla vodovodna cev u Resavskoj ulici, da li od starosti ili su je prilikom radova na rekonstrukciji ove ulice oštetili majstori još nije poznato.

- Uzrok pucanja cevi se tek ispituje. O tome ćemo govoriti kad budu poznati rezultati. Stručnjaci Zavoda za veštačenje posetiće oštećene stanare i u naredna dva - tri dana utvrditi štetu. Njima će sve što je uništeno biti nadoknađeno - kaže Svetozar Veselinović, izvršni direktor „Vodovoda i kanalizacije”.

Prema njegovim rečima, štetu će najverovatnije platiti „Beogradski vodovod i kanalizacija” i izvođač radova u Resavskoj, firma „Balkan gradnja”.

 

 

Komentari: 1

N. Adžić 20.05.2009 21.55.23

Tačno je da je u Zaplanjskoj 32/8, 23.09.2008.došlo do pucanja vodovodne cijevi i do uništenja dva stana. JKP Beogradski vodovod i kanalizacija nije ništa uradilo da vlasnicima nadoknadi štetu.Nama što, već da se zapitamo da li nam je zagarantovana lična i imovinska sigurnost u Beogradu?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;