INFONET-468X60-BANNER

Neimari obeležavaju Dan građevinara Srbije

08.08.2012. | Tanjug

Oko 70.000 srpskih neimara danas obeležavaju Dan građevinara Srbije, uz zahtev za poštovanje njihovih prava, poboljšanja uslova rada i standarda.

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije tim povodom će održati svečanu sednicu Predsedništva republičkog odbora, kojoj će prisustvovati i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović i ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, najavio je SSSS.

Predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i socijalni partneri će obići gradilište stambeno poslovnog kompleksa "Stepa Stepanović" u Beogradu na Voždovcu, najavilo je ministarstvo.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić čestitao je zaposlenima u građevinskoj delatnosti Dan građevinara Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) 31. marta ove godine broj zaposlenih u građevinarstvu je bio 70.531, dok je prosečna zarada za jun iznosila 36.780 dinara. Ukupan broj privrednih subjekata koji posluju u ovoj delatnosti je 11.907.

Nažalost, najveći broj povreda na radu je upravo u ovoj delatnosti i čini 50 odsto od ukupnog broja povreda na radu u Srbiji, što nameće obavezu da svako u svom delu posla učini sve što je potrebno da se dosledno primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu i poboljšaju uslovi rada u građevinarstvu.

U Srbiji će nizom manifestacija biti obeležen Dan građevinara Srbije u znak sećanja na trodnevnog štrajka građevinskih radnika Srbije koji je okončan 8. avgusta 1940.

Štrajk je usledio nakon neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca oko promene kolektivnog ugovora za građevinarstvo, a posebno u delu prilagođavanja iznosa nadnica porastu troškova života.

Prihvatanje zahteva građevinskih radnika i promena kolektivnog ugovora, ipak su ostali u senci represije nad građevinskim radnicima i Valjevu, Beogradu, Zemunu i drugim krajevima Srbije.

Sindikat je u ime građevinskih radnika tražio minimum pravde, reda, poštovanja, poboljšanja uslova rada i standarda.

Nasilje tokom štrajka te završetak pregovora oko tarifnog sistema rezultirali su i dogovorom sindikata, udruženja poslodavaca i države da 8. avgust bude obeležavan kao Dan građevinara Srbije.

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije već godinama na razne načine obeležava 8. avgust i podseća na tadašnju borbu zidara, tesara, armirača, kamenorezaca, keramičara, ciglara, molera, farbara, drvodeljaca i dugih građevinskih radnika predratne Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;