Danski proizvođač pumpi "Grundfos" na proleće 2012. počinje izgradnju fabrike u Srbiji

11.01.2012. | Beta

Danski proizvođač pumpi "Grundfos" počeće tokom proleća izgradnju nove fabrike u Srbiji, što je ranije odložio zbog krize, izjavila je ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel-Nilsen (Mette Kjuel-Nielsen).

- To je već bilo najavljeno, onda je došla kriza i kompanije su morale da provere da li postoji tražnja za tim proizvodima. Zato je nastao zastoj. Sada je prekinut i na proleće će početi izgradnju nove fabrike - izjavila je ona u intervjuu za "EurAktiv".

Kjuel-Nilsen je podsetila da je reč o kompaniji koja već radi u Srbiji, gde je pre oko godinu dana prebacila jedno proizvodno postrojenje iz Danske.

- Tokom prethodne godine svedok sam sve većeg interesovanja danskih kompanija, sve veći broj malih i srednjih preduzeća kontaktira ambasadu da bi dobili informacije, razmotrili oblasti za koje su zainteresovani, videli s kojim bi partnerima mogli da sarađuju - rekla je ambasadorka Danske, koja sutra zvanično preuzima predsedavanje EU.

Dodala je i da je među danskim investitorima sve prisutnija svest o Srbiji, kao i o drugim balkanskim zemljama.

Prema rečima ambasadorke Danske, najveći potencijal za saradnju je u oblastima poljoprivrede, tekstila, metalske industrije, izmeštanja usluga u oblasti informacionih tehnologija i raznim oblastima energetike, poput tehnika energetske efikasnosti i pomoći u izgradnji postrojenja na alternativnu energiju.

Ona je ocenila da Srbija ima velike mogućnosti za razvoj energetske efikasnosti i brige o životnoj sredini uopšte i zbog prirodnih resursa i zbog niskog nivoa sa kojeg polazi.

- Na državnom nivou je ostvaren ogroman napredak u pogledu zakona i propisa. Međutim, volela bih da vidim i nešto drugo, promenu svesti i konkretne mere - rekla je ona.

Ambasadorka Danske je ocenila da Srbija zavisi u velikoj meri od jednog izvora energije, a ima ogromne izvore alternativne energije, poput biomase i biogasa.

Povezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...