INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

RATEL: Treba nam nacionalna Internet mreža

10.01.2012. | Beta

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) Milan Janković ocenio je da je Srbiji potrebna nacionalna širokopojasna Internet mreža.

- Srbija treba da poveže sve svoje institucije i organe, a toj mreži bi trebalo da imaju pristup i građani, kako bi mogli maksimalno da koriste usluge e-vlade i druge elektronske servise - rekao je Janković.

On je istakao da rast korišćenja širokopojasnih usluga za desetak procenata donosi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,4%, otvara nova radna mesta, definiše inovacije mladih stručnjaka i uključenje u svetsku podelu.

Prema rečima Jankovića, nacionalna širokopojasna mreža bila bi napravljena od postojećih kapaciteta internet mreža javnih preduzeća.

Janković je precizirao da bi tako bili iskorišćeni "višak kapaciteta" na optičkim kablovskim mrežama javnih preduzeća i ocenio da bi stvaranjem nacionalne mreže bio "rešen problem zainteresovanosti građana Srbije za širokopojasne usluge".

On je naveo da se Internet provajderi sada nalaze u većim gradovima, ističući da je "sigurno oko 40% koncentrisano u Beogradu". Pokazatelji, kako je dodao, govore da 98% preduzeća u Srbiji ima internet priključak, kao i 50% domaćinstava.

Kako je dodao Janković, u Srbiji posluje više od 190 Internet provajdera.

- Srbija je usvojila strategiju razvoja širokpojasnog pristupa koja predviđa da 1,2 miliona stanovnika 2012. ima pristup protoku od četiri megabita u fiksnoj mreži i 512 megabita u mobilnoj. To bi sigurno zadovoljilo zahteve korisnika, ali u svakom slučaju treba težiti ka većim protocima - rekao je direktor RATEL Milan Janković.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;