INFONET-468X60-BANNER

Seul "najpametniji" grad

25.11.2011. | Biznis novine

Južnokorejska prestonica, Seul, našla se na čelu rang liste najpametnijih gradova sveta, koju je sastavila kompanija Erikson. Autori rejtinga najvećih svetskih gradova koji koriste tehnologije pametne i komforne gradske sredine uzeli su kao osnov brzinu i kvalitet uvođenja informaciono-komunikacionih tehnologija u gradske strukture.

Rejtingom su obuhvaćena 24 najveća grada sveta, a pored dostupnosti visokotehnoloških usluga, autori su ocenjivali nivo bruto domaćeg proizvoda, ekologije, zdravstvene zastite i obrazovanja.

Seul je zauzeo vodeće pozicije zahvaljujući sveobuhvatnoj realizaciji programa u oblasti ekologije, a, sem toga, južnokorejska prestonica je široko koristila informaciono-komunikacione tehnologije u realizaciji svojih projekata.

Iza južnokorejske prestonice je Singapur, koji je veoma uspešno realizovao inicijative u zdravstvenoj zašiti, kao i u upravljanju gradskim saobraćajem. Treće mesto je zauzeo Stokholm, koji je uspešno rešio neke ekonomske probleme. Među prvih deset pametnih gradova našli su se i Njujork, London, Tokio, Pariz, Peking, Los Anđeles i Šangaj.

Jedini ruski megapolis na listi je Moskva, koja je poboljšala svoje pozicije, podigavši se za jedan stepen, na 11. mesto. Zajedno sa Sidnejem, Buenos Ajresom i Pekingom, ruska prestonica se svrstala u prosečnu grupu.

Autori rejtinga su preporučili upravama tih gradova da "odrede ključne tačke rasta, u koje mogu da se uvedu informaciono-komunikacione tehnologije, a zatim da iniciraju i koordiniraju razvojne programe."

Prema rečima Patrika Regarda, pametni gradovi uspešno privlače nove ideje, kapital i kvalifikovane ljude. "Takvi rezultati zahtevaju stalno unapređenje ekonomije, kao i socijalnog i ekološkog konteksta", ističe.

Povezani sadržaji sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;