INFONET-468X60-BANNER

Nova, energetski efikasna zgrada u Sremskim Karlovcima

02.11.2011. | S.O. | E-kapija

Ekološki centar Pokreta gorana Vojvodine dobiće u junu 2012. godine novu energetski efikasnu zgradu u Sremskim Karlovcima. To će biti mesto za okupljanje mladih koji žele da se stručno usavršavaju iz oblasti ekologije, a i sve one koji žele više da saznaju o održivoj arhitekturi.

Finansijska sredstva u iznosu od 115.000 američkih dolara obezbedio je veliki dobrotvor dr Miodrag Radulovački, profesor na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, nekadašnji đak Karlovačke gimnazije. Pokret gorana Vojvodine aplicirao je i za sredstva kod Fonda za zaštitu životne sredine Srbije za sisteme koji koriste obnovljive izvore energije.

Za izgled objekta se pobrinuo projektni biro Kuzmanov & Partners, a odgovorni projektant je Lazar Kuzmanov i projektant saradnik Nemanja Miličić. "Prva faza radova je počela u oktobru i ona pored pripremnih radova za izgradnju obuhvata i bušotine do 125m dubine za geosonde. Tender za izgradnju objekta je u toku", rekao je Nemanja Miličić za portal eKapija.

Pokret gorana poseduje objekat Ekološkog centra u Sremskim Karlovcima koji datira iz XVIII veka. Pošto smeštajni kapaciteti ne ispunjavaju u potpunosti potrebe Pokreta gorana, odlučeno je da se dogradi novo krilo.

"U novom objektu površine 270m2, u prizemlju će biti smešten kuhinjski blok sa trpezarijom koja po potrebi može da se koristi i za različite prezentacije i radionice. Osim novih sadržaja, u prizemlju je smeštena energana. Do prvog sprata, na kojem su smeštene tri spavaće sobe, dolazi se liftom i stepeništem. Bitno je napomenuti da su oba objekta projektovana po principima univerzalnog dizajna, stoga je i jedan deo smeštajnog kapaciteta prilagođen za sve ciljne grupe. Drugi sprat je istog sadržaja kao i prvi sprat. Ukupni smeštajni kapacitet Ekološkog centra je 45 ležaja", navodi Miličić.

"Preko geosondi, koje će biti postavljene na dubinu od 125m, toplotne pumpe i fan-coil jedinica kao jedinstvenog sistema koristiće energiju zemlje za zagrevanje tokom zime i hlađenje objekta tokom leta. Zagrevanje tople potrošne vode biće rešeno instalacijom sunčevih kolektora na krovu objekta. Ovi sistemi znatno će umanjiti troškove eksploatacije, ali istovremeno će doneti i energetsku nezavisnost."

"Pored sistema koji koriste obnovljive izvore energije, na objektu će biti primenjen i prečistač sivih voda, čijom će preradom voda moći da se koristi kao tehnička voda. Na ovaj način voda neće odlaziti zagađena u kanalizaciju, a posle u reku."

"Još jedna tehnološka inovacija koja će biti ugrađena jeste prvi ekološki lift u Srbiji. Za razliku od standardnih hidrauličnih liftova, ekološki lift  koristiće znatno manje ulja koje će biti biorazgradljivo", ističe Miličić.

"Prilikom projektovanja objekta odlučili smo se za veću debljinu zidova i deblji sloj termoizolacije kako bismo efikasnije zadržali energiju koju dovedemo u objekat. Takođe su predviđeni sertifikovani PVC sistemi prozora koji će zaustaviti prekomerno rasipanje energije."

Materijal odabran za gradnju tradicionalan i proizveden u lokalnoj zajednici, što, kako kaže, pokazuje da su vodili računa o održivom razvoju.

"Važno je naglasiti da Pokret gorana Vojvodine dogradnjom Ekološkog centra i primenom sistema koji koriste obnovljive izvore energije želi da obrazuje stanovništvo i na temu energetske efikasnosti. Tako će budući objekat i ugrađeni sistemi biti transparentni, odnosno dostupni svima koji su zainteresovani da saznaju više o održivoj arhitekturi i sistemima koji koriste obnovljive izvore energije."

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;