INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Opada tražnja za subvencionisanim kreditima

26.10.2011. | Danijela Nišavić | Blic

Za subvencionisane stambene kredite rebalansom budžeta predviđeno je 300 miliona dinara do kraja ove godine. Banke tvrde da, uprkos tome što novca ima, tražnja za ovom vrstom kredita opada. Smatraju da je razlog tome, pre svega, povećanje neophodnog učešća sa 10 na 20%, ali i zbog mogućnosti da se za ove kredite kupe stanovi u novogradnji.

"U proteklom periodu, interesovanje klijenata bilo je veće za komercijalne nego za subvencionisane stambenih kredita. S obzirom na to da su programom subvencija obuhvaćene samo nove nekretnine i one u izgradnji, građanima je bilo lakše da pronađu odgovarajuću nekretninu koju mogu da kupe putem komercijalnog kredita", objašnjava član Izvršnog odbora Sosijete ženeral (Societe Generale) banke Miroslav Rebić.

Odgovor se dobija u roku od nekoliko dana nakon što banke prikupe dokumentaciju i pošalju je Nacionalnoj korporaciji za osiguranje depozita na odobrenje. Kompletan proces odobrenja kredita traje oko mesec dana ukoliko je dokumentacija uredna. U Banci Inteza (Banca Intesa) saznaje se da se baz zastoja odvija odobravanje subvencionisanih stambenih kredita u Nacionalnoj korporaciji  i da procedura traje najviše pet radnih dana. "Trenutno se kao jedna od atraktivnijih lokacija za korisnike ovih kredita izdvojila lokacija Stepa Stepanović", navodi član Izvršnog odbora Rajfajzen banke (Raiffeisen) Petar Jovanović.

Stručnjak za razvoj proizvoda Folks banke (Volksbank) Nenad Lučić potvrđuje da je 2010. godine oko 80% svih plasiranih stambenih kredita bilo iz subvencije, dok se broj kredita realizovanih iz programa subvencije ove godine smanjio. U ovoj banci kažu da se na odobrenje NKOSK čeka dvadesetak dana.

Direktor Direkcije za komercijalne poslove u sektoru poslova sa stanovništvom Unikredit banke (Unicredit bank) Nikola Vuletić naglašava da je suviše rano davati prognoze da li će subvencionisani krediti biti odobravani i u 2012. godini.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;