INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Još šest stanica za merenje zagađenja vazduha u Boru

30.08.2011. | Danas

Koncentracija sumpor dioksida u julu ove godine u Gradskom parku kod Doma kulture u Boru, 17 dana je bila iznad dozvoljene granice, dok je na ostalim mernim mestima aerozagađenje bilo u granicama dozvoljenih vrednosti, saopštili su članovi opštinskog Monitoring tima.

Kako su naveli, na svim mernim mestima sadržaj čestica teških metala je bio u dozvoljenim granicama. Obično je koncentracija sumpor-dioksida najveća u naselju Brezonik, međutim, julski rezultati pokazuju da je samo tri dana koncentracija ovim gasom bila veća od 125 mikrograma po metru kubnom vazduha, koliko je je zakonom dozvoljena.

Inače, u Boru sada radi pet stanica koje mere zagađenje vazduha, a do kraja godine kombinat, prema najavama odgovornih u Rudarsko topioničarskom basenu Bor, biće kupljene još dve. Jedna će biti postavljena u Krivelju, a druga u blizini dimnjaka u krugu borskog kombinata bakra.

Zahvaljujući sredstvima Svetske banke biće nabavljene još četiri merne stanice, koje će biti postavljene naredne godine. Svih 11 mernih stanica biće povezano u jedinstven sistem kontrole, koji će obezbediti podatke neophodne Topionici i rafinaciji bakra RTB Bor, da bi se na vreme reagovalo i zagađenje vazduha svelo na minimum.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;