INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Putari bez plata dok "neodgovorni ljudi" rešavaju situaciju

05.08.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Radnici PZP Beograd blokirali su juče od 10 časova deo Ibarske magistrale na prevoju kod Rudnika i u blizini Ljiga. Putari pojedinih preduzeća Nibens grupe, čekujući da se bankari, kojima je rok bio do podne, usaglase o reorganizaciji i reprogramu dugova tih preduzeća, protestovali su ispred poslovnih prostorija AIK banke u svojim gradovima. Tako su radnici preduzeća Vojvodinaput–Bačkaput protestovali juče (4.8) od 11 do 12.30 časova u glavnoj filijali AIK banke u Novom Sadu. Radovi na delu Koridora 11 kroz opštinu Ub "gotovo su obustavljeni", zbog problema Nibens-a izjavio je u zamenik predsednika te opštine Sava Sarić.

Ministar za infrastrukturu g. Milutin Mrkonjić je juče (4.8) izjavio: "Država neće dozvoliti da radnici Nibensa ostanu bez posla".

Međutim, nikakav dogovor nije postignut, a predstavnici putara su sinoć napustili sastanak.

Naime, banke su dogovorile u utorak (2.8) na sastanku u Agenciji za privatizaciju, principe plana restrukturiranja Nibens grupacije, kojim će biti omogućena deblokada računa i reprogramiranje obaveza tog poslovnog sistema. AIK banka, međutim, navodi da je zahtev privrednih društava iz sastava Nibens grupe za isplatu zaostalih zarada pogrešno usmeren, jer ta banka ni po kom osnovu nije dužnik ovoj grupaciji, niti njihov investitor.

Putari traže od AIK banke da privremeno, na mesec dana, odloži naplatu dugova iz sredstava koje Nibens dobija za održavanje puteva, a na osnovu ugovora koji Grupacija ima sa Putevima Srbije. Ali, AIK banka i JP Putevi Srbije ne mogu da se dogovore i prevaziđu prepreke.

"Molili smo AIK banku da odloži za mesec dana naplatu potraživanja da bi radnici mogli da počnu da primaju platu i ponovo rade, ali je ta banka tražila od Puteva Srbije da garantuju da moraju da plate AIK banci taj novac, bez obzira da li će ga radnici Nibensa zaraditi u narednom periodu", rekla je Tanjugu predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović. Vukanović je kazala da generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak to nije hteo da potpiše.

Predstavnici SSPS napustili su sinoć sastanak u Agenciji za privatizaciju u Beogradu na kome su bili predstavnici banaka, Vlade Srbije i grupe Nibens. "Radi se o neodgovornim ljudima koji nisu svesni problema i situacije. Napustili smo sastanak i ukoliko do sutra ne isplate sve zaostale zarade i ne obezbede sredstva za nastavak rada, u utorak će biti blokiran Koridor 10, kao i granični prelazi što će trajati do ispunjenja zahteva", rekla je agenciji Beta Vukanović. Ona je dodala da će se u međuvremenu nastaviti blokada Ibarske magistrale.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;