INFONET-468X60-BANNER

Biće "Fontana" kao u najboljim danima - Sanacija starog centra Novog Beograda

30.03.2011. | Blic

Stari simbol Novog Beograda, nekada čuvena "Fontana", u proteklih sedam meseci prošla je kroz prvu fazu rekonstrukcije. Takođe, istoimeni bioskop, ali i prateće prostorije u okviru kojih će biti opremljena galerija, svečani hol, konferencijske hale i sala za koktel, konačno će u maju, posle dve decenije propadanja, ponovo posetiocima otvoriti vrata.

Otkako je pre 20 godina zatvoren bioskop, "Fontana" je, iako u centru Novog Beograda, do pre sedam meseci propadala i pretvorila se u ruševinu bez prozora, sa fasadom koja se od grafita nije ni nazirala, propalim zidovima i stepenicama. Brojne terase i unutrašnje prostorije bile su pod “okupacijom” beskućnika i narkomana... Ipak, u septembru 2010. opština je odlučila da investira u ovaj centar i ponovo ga oživi.

"Fontana" je izgrađena 1968. godine i zbog originalnog izgleda odmah je proglašena spomenikom kulture.

- Ceo objekat bio je za to vreme arhitektonsko čudo, a projektovao ga je čuveni arhitekta, profesor Uroš Martinović. Ovde je bila i prva Mesna zajednica ove opštine - kaže inženjer Nebojša Obradović, nadzornik radova, i dodaje da će budući bioskop imati 150 mesta, a prilaz je prilagođen specijalnim liftom i za osobe sa invaliditetom. Ceo prostor biće sa spoljašnje strane dekorativno osvetljen, ali i obezbeđen video nadzorom.

- Opština finansira sanaciju jednog dela objekta "Fontana", drugi deo kupio je "Delta holding". Mi rekonstruišemo prizemlje i prvi sprat. U prizemlju ima 10 lokala sa sadržajima za malu privredu, poštu i banku. Na spratu će biti bioskopski hol i velika sala koji zauzimaju površinu od 1.380 kvadrata.

Biće tu i prostorije za različite sadržaje, galerija sa izložbenim delom u kojoj će biti okačene fotografije iz istorijskog arhiva, gde će posetioci moći da vide kako je Novi Beograd nekada izgledao. Bioskop 3D tehnologije biće dvonamenski, u njemu će se održavati i pozorišne predstave i konferencije - objašnjava Nebojša Obradović, glavni inženjer i nadzornik građevinskih radova.

On kaže da će sve biti spremno za svečano otvaranje u maju.

- U prvoj fazi potpuno smo promenili instalacije, struju, grejanje, završena je sanacija fasade, urađena je hidro, termo i zvučna izolacija. Druga faza podrazumeva uređenje kompletnog enterijera svih prostorija što bi do maja trebalo da bude gotovo - naglašava Obradović.

Rekonstrukcija se radi prema najsavremenijim tehnologijama, što uključuje i maksimalnu zaštitu od požara.

- Zidovi, plafon, ali i sedišta u svim prostorijama obložena su protivpožarnim materijalom. Čak se i kablovi za struju nalaze u kanalima koji su obloženi nezapaljivom materijom - kaže naš sagovornik.

U opštini Novi Beograd najavljuju "Fontanu" kao novi kulturni centar.

- Planiramo da bioskop bude centar evropskog filma. S obzirom na to da će u zgradi biti i biblioteka i galerija, ovde će biti i prostorije Novobeogradske kulturne mreže - kaže za "Blic" Miloš Hetlerović, pomoćnik predsednika opštine Novi Beograd.

On naglašava da je za prvu fazu radova opština izdvojila oko 70 miliona dinara, dok će za drugu fazu biti odvojena približno ista suma.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;