INFONET-468X60-BANNER

Komunalna policija počinje da radi

08.11.2010. | Biznis

Početak rada komunalne policije u Srbiji biće obeležen danas promotivnim skupom u Skupštini Srbije. Skupu će prisustvovati oko 170 prvih komunalnih policajaca iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Požarevca, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Šapca koji će uskoro stupiti na dužnost, a najavljen je i predsednik Srbije Boris Tadić i resorni ministri.

Kako je navedeno u Zakonu o komunalnoj policiji, njihovi poslovi biće održavanje komunalnog reda, kontrola primene zakona i propisa iz nadležnosti grada, nadzor u javnom gradskom i drugom saobraćaju, zaštita životne sredine, kulturnih dobara, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad.

To podrazumeva da će novi policajci biti zaduženi i za kontrolu izlivanja otpadnih voda, uklanjanje snega, kao i za suzbijanje nelegalne prodaje, prosjačenja i bespravne gradnje objekata.

Čuvari komunalnog reda kažnjavaće nesavesne građane koji se nepropisano parkiraju, lepe plakate, ispisuju grafite, prljaju i oštećuju spomenike, skulpture, fasade i drugi gradski mobilijar. Vršiće i kontrolu održavanje zoo higijene u gradu i kontrolisaće izvođenje kućnih ljubimaca, kao i vlasnika pasa koji se ne pridržavaju novog zakona o držanju "opasnih" pasa.

Nova služba moći će da legitimiše, privremeno oduzima predmete, odvodi i kažnjava prekršioce i to naplatom kazne na licu mesta ili podnošenjem prekršajne ili krivične prijave.

Prema Zakonu, komunalni policajaci u obavljanju službene dužnosti imaće status službenog lica uz krivično pravnu zaštitu propisanu zakonom, i ukoliko ih neko ometa ili sprečava u obavljanju dužnosti može da bude kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara.

Oni će nositi značku sa natpisom "Komunalna policija" i grbom grada, kao i pločicu sa imenom, prezimenom i službenim brojem.

U redovnoj opremi službe je i tablica "stop-komunalna policija", foto i video oprema, lampe, lisice, palice, pištaljke, uređaji za učitavanje biometrijskih isprava i detektori metala.
Na podrčju Beograda za prvo vreme komunalnu dužnost obavljaće oko 109 službenika koji će 24 sata pokrivati 17 beogradskih opština.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;