INFONET-468X60-BANNER

Crna Gora: Svaka druga kuća- tuđa

13.08.2010. | D. Dimitrovska | Vecernje novosti

Ima turista, nema para! Crnogorska turistička privreda koja je ove godine u znaku ovog (samo na prvi pogled) paradoksa, krivca za slabiju zaradu našla je, između ostalog, i u činjenici da su vlasnicima kuća i stanova na primorju mahom - stranci!

Po njihovoj tezi, građani Srbije i Rusije toliko su nakupovali nekretnina po crnogorskom primorju da će zbog toga cela turistička sezona da pukne. Maltene, crnogorski hoteli su prazni, jer većina građana iz Srbije letuje u svojim kućama ili u domovima prijatelja i rođaka, a ne u njihovim hotelima.

Sezona se svela na davanje ključeva po aerodromima u Beogradu i Moskvi - požalio se direktor hotela Queen of Montenegro Dragan Ivančević, koji je, uzgred, svoj hotel, takođe prodao Rusima.

Dok se hotelijeri ljute na vlasnike na hiljadu stanova iz inostranstva što dozvoljavaju da kod njih letuju rođaci i prijatelji, nadležni nemaju tačne podatke o broju stranih vlasnika. U Ministarstvu finansija navode da se takva statistika vodi po opštinama i da je nema na jednom mestu. Razlog je, međutim, ozbiljnije prirode. Podataka o broju stranih vlasnika nema, jer je ogroman broj kuća i stanova prodat bez potrebnih papira i dozvola za gradnju. Tako se dešava da gotovo 50 odsto prodatih stanova i kuća uopšte nije uknjiženo! Da su čitave zgrade prodate bez upotrebne dozvole!

Zbog toga nadležni baziraju svoje tvrdnje na - procenama. Procenjuju tako da stranci, u koje spadaju i Srbi, poseduju više od 1,5 miliona kvadratnih metara u stanovima, kućama, vilama i poslovnom prostoru u Crnoj Gori, od čega uglavnom na primorju, a to je oko 10 odsto ukupne stambene svojine.

Pored toga, više od 20.000 hektara zemlje takođe je u posedu stranaca, što je 1,5 odsto teritorije Crne Gore. Među stranim vlasnicima, kažu u Ministarstvu finansija, najviše je iz Srbije i Rusije, slede Britanci, Irci, Kazahstanci, Jermeni, Norvežani, Holanđani, Australijanci, Slovaci, Francuzi.

Koliko tačno građana Srbije ima nekretnina u Crnoj Gori ostaće tajna sve dok nadležni ne zavedu red. To znači da reše sve imovinsko-pravne sporove, koji su zatrpali crnogorske sudove, i da se, posle toga, sva imovina upiše u katastar.

Budva

Procenjuje se da na području budvanske opštine, koja je doživala najveći graditeljski uzlet, ima više od 8.000 vikend-stanova i kuća.

Porezi

Svi stranci koji su kupili nekretninu, platili su državi porez na promet nepokretnosti u iznosu od 3 odsto (od cene nekretnine), zatim porez na imovinu koji se plaća opštini (na čijoj teritoriji je nepokretnost) svake godine. Takođe, ako ne žive u svojim nekretninama plaćaju i turističku taksu (izjednačeni su sa domaćinima) koja se obračunava tako što se svakih 15 kvadrata vikend stana tretira kao jedan ležaj na koji se plaća 80 centi.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;