INFONET-468X60-BANNER

"Šumadijski koridor" u pet pravaca

12.12.2018. | M. Đošović | Novosti

Ključni koridori u Srbiji (10, 11 i Moravski) zaobišli su Kragujevac „kao kiša", pa nadležni već godinu dana projektuju „Šumadijski koridor", koji bi najveći grad u centralnoj Srbiji povezao sa susednim opštinama i glavnim putnim pravcima u državi.

Na nedavnom otvaranju fabrike u „Mind Parku" saopšteno je da će, posle 15 godina gradnje, auto-put od Kragujevca do Batočine biti potpuno gotov sledeće godine. Deonica je dugačka 27 kilometara. Rečeno je i da se razmatra mogućnost izgradnje slične trase do Gornjeg Milanovca. Reč je o najkraćim trasama od centra Šumadije do koridora 10 i 11. Gradi se i magistralni put do Topole, a u prvoj fazi samo do Industrijske zone u „Sobovici", zbog izgradnje Simensove fabrike šinskih vozila.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, pored ovih deonica, sa nadležnim ministarstvom se ozbiljno razmatra i projektuje izgradnja „Šumadijskog koridora", koji bi Kragujevac trebalo da poveže sa Moravskim koridorom, odnosno Kraljevom i Čačkom.

Kako Novosti nezvanično saznaju, stručnjaci u Ministarstvu građevinarstva predlažu da se odmah gradi deonica do Čačka, dok nadležni u Gradskoj upravi smatraju da bi prioritet trebalo dati kraku koji vodi do Kraljeva, pre svega zbog aerodroma „Lađevci".

Deonice novih auto-puteva iznose ukupno 220 kilometara, a do sada je projektovano 110. Putni pravac prema Gornjem Milanovcu bi trebalo da počne da se gradi već u drugoj polovini 2019. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;