INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvo javno rušenje nelegalnog objekta površine 2.000m²

25.10.2018. | Beoinfo

Rušenje nelegalnog objekata površine 2.000 kvadratnih metara, koji se nalazi u Alaskoj ulici u Zemunu, u neposrednoj blizini OŠ „Sonja Marinković”, započeto je juče (24.10.2018). Sekretarka za inspekcijske poslove Grada Beograda Sonja Podunavac potvrdila je da je u pitanju prvo javno rušenje objekta ove kvadrature, ali i najavila da će sa tom praksom biti nastavljeno u svakom pojedinačnom slučaju gde postoje zakonski uslovi za izvršenje rešenja.

Ona je potvrdila da je od trenutka kada je gradska građevinska inspekcija donela rešenje o uklanjanju objekata do izvršenja prošlo 15 godina.

– Bahati investitor je koristio sva moguća pravna sredstva i zakonske mogućnosti za odlaganje, odnosno sprečavanje rušenja ovih objekata koji su ugrožavali bezbednost dece. Očekujemo da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju, koji su upravo u skupštinskoj proceduri, omogućiti efikasnije delovanje inspekcijskih službi, ali i kažnjavanje bahatih investitora koji su se ogrešili o zakon. Izmene zakona obezbediće efikasniji pristup ovoj problematici kako se više ne bi dogodilo da se na izvršenje rešenja o rušenju bespravno sagrađenog objekta na javnoj površini čeka 15 godina – rekla je Sonja Podunavac.

Prema njenim rečima, izmenama zakona biće omogućeno uklanjanje svih bespravnih objekata, ali će prioritet biti oni koji se nalaze na javnim površinama i koji ugrožavaju bezbednost građana.

– Postoji mnogo rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata, ali je problem do sada bio što su investitori nakon odbijenih zahteva o ozakonjenju pokretali upravne sporove koji su trajali dugo. Ovo je bio jedan od takvih slučajeva gde se investitor žalio na rešenje o ozakonjenju, potom je odbijen od resornog ministarstva, nakon čega je pokrenuo upravni spor i tek po pravosnažnosti presude stekli su se uslovi za rušenje objekta. Uskoro bi trebalo da bude formirana jedinstvena služba koja će u saradnji sa opštinama prikupiti informacije o broju donetih rešenja o rušenju nelegalnih objekata – najavila je Sonja Podunavac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;