IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nema struje i vode za divlju gradnju

02.10.2018. | G. Novaković | Novosti

Inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da Grad ubuduće koordiniše rad javnih preduzeća, kako više nijedan bespravno podignut objekat ne bi bio priključen na javnu infrastrukturu, naišao je na odobravanje nadležnih. U prilog tome govori i nedavni slučaj kada su četiri gradilišta bila procesuirana, jer su se vodom snabdevala preko vodomera koji su koristili porušeni objekti. To su otkrile ekipe JKP Beogradski vodovod i kanalizacija prilikom kontrole terena u Bulevaru oslobođenja i Ulici Jove Ilića.

Javna preduzeća istakla su da dodatna kontrola i te kako može da im koristi u borbi protiv nelegalnog opterećivanja, ali da ova novina neće uticati na njihov budući rad. Kako kažu, kao i dosada, poštovaće Zakon.

Da bi se novi objekat priključio na vodovodnu i kanalizacionu, toplovodnu ili električnu mrežu, vlasnik mora da priloži validna dokumenta, tvrde predstavnici komunalnih preduzeća. Među njima su obavezni građevinska dozvola ili potvrda o legalizaciji u skladu sa Zakonom o izgradnji objekata.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- U regularnom postupku, za korisnike koji podnesu zahtev za priključak, sva potrebna dokumentacija se završava za maksimalno 30 dana - rekli su iz EPS Distribucije. - Cena zavisi od angažovane snage i vrste priključka. Kada naši kontrolori otkriju nelegalanog korisnika, odmah ga isključuju, obračunavaju neovlašćenu potrošnju i podnose prijave.

Na sistem daljinskog grejanja, bespravno podignuti objekti takođe ne mogu da budu priključeni, uveravaju iz JKP Beogradske elektrane.

- Da bi bilo izdato Rešenje o odobrenju za priključenje i bio potpisan ugovor o isporuci toplotne energije, neophodno je da investitor dostavi pravosnažno Rešenje o građevinskoj dozvoli - kažu iz ovog preduzeća. - Kada investitor dobije Rešenje, neophodno je da izvrši svoje finansijske obaveze saglasno tome, da izvede unutrašnju instalaciju saglasno projektnoj dokumentaciji, posle čega podnosi zahtev za izdavanje Ugovora o isporuci toplotne energije.

Na vodovodnu i kanalizacionu mrežu mogu da se privremeno priključe samo objekti koji su u postupku ozakonjenja. Priključak je privremen do njegovog pravosnažnog okončanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;