IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nedostatak građevinske ili upotrebne dozvole nije prepreka za overu ugovora kod notara

31.08.2018. | Tanjug

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da nedostatak građevinske ili upotrebne dozvole ne predstavlja prepreku za zaključenje i overu ugovora o prodaji nepokretnosti. Kako navodi, ovo predviđa član 4a Zakona o prometu nepokretnosti, kojim je propisana obaveza javnog beležnika da upozori ugovorne strane na činjenicu da nije izdata građevinska, odnosno upotrebna dozvola i da to upozorenje unese u kupoprodajni ugovor prilikom overe.

Jedino ako ugovorne strane ne prihvate da se unese upozorenje u ugovor, javni beležnik je dužan da odbije da izvrši overu, kaže ombudsman, komentarišući aktuelnu javnu raspravu i informacije koje su dostupne o toj temi.

Grad Beograd i Javnobeležnička komora saglasili su se u sredu, 29. avgusta, da zajednički podnesu inicijativu Ministarstvu pravde za izmenu Zakona o prometu nepokretnosti kojom bi se onemogućio promet nepokretnosti bespravnih objekata. Prethodno je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahtevao da notari više ne overavaju ugovore bez građevinske dozvole.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zaštitnik građana apeluje na sve građane koji se suoče sa izvesnim dilemama i nedoumicama u pogledu postupanja javnih beležnika da se pritužbama obrate Javnobeležničkoj komori Srbije i Ministarstvu pravde.

Ukoliko se za tim ukaže potreba, Zaštitnik građana će na osnovu svojih kontrolnih ovlašćenja, kao i na osnovu ovlašćenja preventivnog delovanja i saradnje, pružiti svoj puni doprinos uspostavljanju pravne sigurnosti u ovoj oblasti.

Ukoliko oceni da je u cilju bolje, veće ili brže zaštite prava građana na bezbednost i mirno uživanje imovine nužno usaglašavanje i izmena važećih propisa, Zaštitnik građana uputiće nadležnim organima odgovarajuću inicijativu, navedeno je u saopštenju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;