INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dan građevinara: "Naši neimari dobri i sposobni"

08.08.2018. | Tanjug

Povodom 8. avgusta, Dana građevinara Srbije, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, svim neimarima Srbije čestitao je praznik.

Poželeo im je uspeh na putu oživljavanja građevinarstva, kako je rekao, privredne grane od vitalnog značaja za sveukupan društveni i ekonomski napredak.

"Sećajući se vrednih graditelja i njihovih dela - građevina, mostova, zdanja ogromne i neprocenjive vrednosti, moramo imati u vidu i njihov težak i odgovoran posao, često uz otežane uslove rada, nesigurnost i nedovoljnu bezbednost", naveo je Orbović, saopštio je ŠŠ. 

On kaže da je to i podsticaj SSSS u borbi za poboljšanje položaja građevinara, iskorenjavanje „rada na crno“, stvaranje uslova u kojima će građevinarstvo biti pokretačka snaga privrednog razvoja, a kapitalne investicije usmerene i na povećanje zarada, sigurne i bezbedne uslove rada. 

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je zaposlenima u građevinarstvu Dan građevinara.

Mihajlovićeva navodi da je ta grana privrede ponovo jedan od pokretača privrednog rasta i da će sa novim investicionim ciklusom koji kreće iduće godine biti još više posla. 

Mihajlović je u saopštenju navela da je zajedničkim radom zaposlenih, sindikata, gradjevinskih kompanija, javnih preduzeća i ministarstva grana privrede koja je godinama bila sinonim za “staru slavu” vraćena u život i da je ponovo pokretač rasta srpske privrede i razvoja zemlje. 

“Danas, kad građevinska industrija ima podršku države, kad imamo moderne zakone i novac da realizujemo projekte, važno je da nastavi da podiže svoje kapacitete u znanju i tehnologijama i da se domaće firme udružuju i da rade zajedno, jer nas očekuje novi investicioni ciklus vredan više od pet milijardi evra”, navela je potpredsednica Vlade. 

Ističe da Srbiju u narednih pet godina očekuju gradnja auto-puta od Niša do Merdara, deonice Koridora 11 Preljina-Požega, Moravskog i Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, kružnog auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i nastavak rekonstrukcije železničkog Koridora 10 i barske pruge. 

“Srbija će nastaviti da gradi i povezuje se sa susedima i potrebni su joj snažna građevinska industrija i reformisana javna preduzeća, kako bismo bili mogli da odgovorimo izazovima koji su pred nama”, navela je Mihajlović u saopštenju. 

Ona je istakla da je Srbija danas zemlja koja završava velike infrastrukturne projekte i počinje nove, deseta na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, da ima više od 28.000 aktivnih gradilišta, a da građevinarstvo ove godine beleži rast od 25 odsto i daje najveći doprinos rastu BDP. 

“Projekti koji se završavaju posle nekoliko decenija pokazali su da Srbija i dalje ima kvalitetne firme, dobre radnike i inženjere i sposobne menadžere u građevinarstvu”, istakla je Mihajlović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;