INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Trg u Sremskoj Mitrovici u novom ruhu

12.07.2018. | S. Kostić | Novosti

Arheološki lokalitet Žitni trg, jedan od najstarijih delova grada u Sremskoj Mitrovici, dobio je sasvim novi izgled posle rekonstrukcije koja je usledila 56 godina nakon otkrića. Međutim, obnovljeni trg, deo starorimskog Sirmijuma, nije naišao na oduševljenje svih građana, te su neki zamerili zašto su korišćene fugne, beli kreč, crvena cigla, koji su, kako oni smatraju narušili graditeljstvo iz antičkog vremena.

- Zidovi koji su nekada bili sivi kao i opeka bili su prekriveni lišajevima i mahovinom, pa je izgledalo kao da su oni autentični iz tog vremena, a ne sada ovi. Međutim, mi smo ih sada očistili i zato su fugne dobile belu boju, a cigla crvenu. Rimljani su bili dobri graditelji, njihove građevine imale su svoje ravne ivice ali su najviše radili sa krečom, koji čim izgubi vlagu, počinje da se suši, ljušti i otpada sa opeke - objašnjava Ivan Filipović, arhitekta, konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici i član Nadzornog odbora u ovom projektu.

On kaže da su s vremenom nastala oštećenja na ostacima trgovačkog dela grada, prvenstveno zbog vremenskih uslova a i samih građana koji su imali dodir sa njima a nisu bili pažljivi.

- Mi smo samo prema skicama koje imamo iz tog vremena vratili opeku onako kako je bila, pa građanima deluje kao da smo nešto dograđivali - smatra Filipović.

Projekat rekonstrukcije lokaliteta koji je radio Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, imao je cilj da oživi trg i vrati posetioce, objasnio je Ljubiša Šulaja, direktor ove kulturne institucije.

Ostaci grada u prvom delu lokaliteta su konzervirani, objašnjava Šulaja, odnosno, ostali su pod zemljom da se čuvaju od daljeg propadanja. Već polovinom avgusta građani će imati priliku da uživaju u kulturnom letu koje će se održavati na obnovljenom Žitnom trgu.

Raskopani ostaci starorimskog Sirmijuma s vremenom su propadali, a da bi se sačuvali od daljeg uništavanja Grad Sremska Mitrovica je od Ministarstva kulture, na konkursu „Gradovi u fokusu", dobio 24 miliona dinara, dok je gradska samouprava učestvovala sa tri miliona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;