INFONET-468X60-BANNER

"Wienerberger Brick Award 2018" - Poštovanje visoko-kvalitetne arhitekture koja upotrebljava opeku

06.06.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Krajem maja meseca ove godine održana je osma po redu dodela prestižnih nagrada „Wienerberger Brick Award 2018“. Arhitekte iz celog sveta prikazale su svoje moderne, inovativne koncepte u kojima su koristili glinene građevinske materijale. Na ovogodišnjem konkursu je bilo prijavljeno blizu 600 projekata iz 44 države i u fokusu je bila evropska arhitektura. Pobednici „Wienerberger Brick Award 2018“ impresionirali su kreativnim i smelim konceptima za održive životne prostore budućnosti.

„Wienerberger Brick Award“ pruža mogućnost arhitektama iz celog sveta da pokažu svoje inovativne projekte rađene keramičkim materijalima. Cilj je da se inspirišu arhitekte i ljudi da podele dizajnerske koncepte i istraže nove građevinske ideje.

- Ovogodišnji prijavljeni projekti impresionirali su žiri inovatinim duhom i kvalitetom. Predstavljaju smele i kreativne arhitektonske koncepte za održivu gradnju prostora budućnosti. U svakom slučaju, treba imati na umu najbitniju tačku u arhitekturi – individualnost. Kada se kreira novi životni prostor se treba fokusirati na ljude koji će u njemu da žive i na njihove potrebe. Mi smo ponosni na mnoge inovativne urbane projekte koji se susreću sa izazovima koristeći prirodne keramičke građevinske proizvode sa svrhom kreiranja pristupačnih, visoko-kvalitetnih životnih okruženja - komentarisao je Heimo Scheuch CEO Wienerberger-a.

Nagrade su bile podeljene u okviru sledećih kategorija: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing Public Spaces i Building outside the box. Poslednja navedena kategorija predstavlja inovativne koncepte i načine upotrebe opeke, nove tehnologije u građevinarstvu kao i upotrebu opeke koja je namenjena za specijalne projekte.

Ukupan nagradni fond bio je 34.000 evra podeljen u 5 kategorija, uključujući Grand Prize i Special Prize dobitnike. Žiri sačinjen od 5 internacionalno priznatih arhitekata izabrao je pobednike Konkursa.

Slika 1. Pobednik u kategoriji Living together: Westkaai Towers 5 & 6

Grand Prize pobednik / Pobednik u kategoriji Living together: Westkaai Towers 5 & 6
Lokacija: Antverpen, Belgija; Arhitekta: Tony Fretton Arhitektas, Velika Britanija; Vrsta opeke: Fasadna opeka
Locirane u Belgiji, kule su deo većeg stambenog projekta u novom razvijenom mešovitom kvartu. Zahvaljujući radu sa ciglom ukupan monumentalni izraz kombinacija je individualnih fasada.

Grand Prize pobednik / Pobednik u kategoriji Sharing public spaces: Kunstmuseum Basel Extension
Lokacija: Bazel, Švajcarska; Arhitekta: Christ & Gantenbein, Švajcarska; Vrsta opeke: Glineni blokovi i fasadna opeka

Slika 2. Pobednik u kategoriji Sharing public spaces: Kunstmuseum Basel Extension

Pobednik u kategoriji Feeling at home: Atlas House
Lokacija: Ajndhoven, Holandija; Arhitekta: Monadnock, Holandija; Vrsta opeke:  Fasadna opeka

Pobednik u kategoriji Working together: Terra Cotta Studio
Lokacija: Dien Phuong, Vijetnam; Arhitekta: Tropical Space, Vijetnam; Vrsta opeke: Glineni blokovi

Pobednik u kategoriji Building outside the box: Värtan Bioenergy CHP Plant
Lokacija: Stokholm, Švedska; Arhitekta: U.D. Urban Design AB,Sweden & Gottlieb Paludan Arhitektas, Danska; Vrsta opeke: Keramički fasadni paneli

Dobitnik specijalne nagrade: San Bernardo kapela – Kategorija: Sharing public spaces
Lokacija: La Playosa, Argentina; Arhitekta: Nicolás Campodonico Estudio, San Lorenzo, Argentina; Vrsta opeke: Glineni blokovi

Dobitnik speciajlne nagrade: Stara crkva Vilanova de la Barca – Kategorija: Building outside the box
Lokacija: Lleida, Španija; Arhitekta: AleaOlea Arhitektaure & landscape, Španija; Vrsta opeke: Fasadna opeka i crep

Wienerberger Clay Building Materials Europe (CBME) je najveći svetski proizvođač glinenih blokova (Porotherm, Poroton), broj jedan u proizvodnji fasadne opeke (Terca) i tržišni lider za glineni crep (Koramic, Tondach) u Evropi. Keramička fasadna rešenja (Argeton) i glineni popločnici (Penter) upotpunjuju proizvodni program. Predstavništva kompanije se nalaze u 33 zemlje – zaposleno je 10.333 radnika. CBME posluje u ukupno 139 fabrika u Evropi i Indiji – obuhvatajući 67 fabrika za proizvodnju glinenih blokova, 40 fabrika za proizvodnju fasadne opeke i popločnika kao i 32 fabrike za proizvodnju crepa.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;