INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Oživela stanogradnja na jugu Srbije

18.05.2018. | Daliborka Alihodžić | Novosti

Posle dve i po decenije stagnacije, migracije stanovništva, jug Srbije počinje da se urbanistički obnavlja. U Pirotu, Vranju i Leskovcu oživela je stanogradnja. Na veće interesovanje uticale su strane kompanije u kojima rade hiljade radnika, kao i izgradnja Koridora 10.

Investitori traže pogodne placeve u centrima gradova. Grade se zgrade manje spratnosti i veće udobnosti. U ovom trenutku u ova tri srpska grada na tržištu nekretnina slobodno je oko stotinak stanova u novogradnji.

Prema rečima agenata koji posreduju u prometu nekretnina, niko se ne zaleće da zida višespratnice pa da na par godina „zarobi" kapital nego prvo sačekaju da rasprodaju jedan objekat pa onda kreću u izgradnju drugog. Zato je tržište i stabilno i bez lomova što pogoduje svima, a naročito onima koji žele da obezbede krov nad glavom.

Investitor Nenad Živković se već 15 godina bavi građevinarstvom i kaže da su krajem prošle decenije on i njegovo kolege planirale da presele firme u druge, veće gradove jer u Pirotu „nije bilo hleba".

- Dobro je što nisam to učinio jer se ubrzo sve promenilo - priča Živković. - Da posla ima govori i činjenica da nas je sada desetak ozbiljnih investitora, a do pre jedne decenije mogli smo se izbrojati na prstima jedne ruke. Godišnje izgradim i prodam od 15 do 20 stanova i veoma sam zadovoljan.

Ovaj neimar iz Pirota stanove u novogradnji prodaje od 650 do 720 evra po kvadratu. Kako kaže, cena skoro pa kao ona koju preporučuje država. U Pirotu se trenutno gradi desetak zgrada. Interesovanje raste.

Pored stranih kompanija koje ulažu i podižu fabrike, za razvoj stanogradnje zaslužna je i država. Izgradnja Koridora 10, zbog eksproprijacije zemljišta, ali i zapošljavanja domaćeg kadra, uticala je da građani imaju više novca. Pored Pirota, kvadrati se zidaju i u Vranju. Naime, država je vlasnicima parcela pored kojih prolazi auto-put prema Sofiji i Solunu pošteno isplatila oduzeto zemljište tako da je preko noći mnogima od njih na račun legla solidna količina dinara. Umesto zaparložene njive postali su vlasnici stanova na Ledenoj steni ili naselju Češalj.

Dok u Vranju i Pirotu do krova nad glavom dolaze prodajući njive, odnosno radeći u fabrikama i državnim službama, Leskovčani do novca dolaze preko poljoprivrede i radom u inostranstvu. Pojedini proizvođači, ako vremenske prilike krenu od ruke mogu samo za jednu sezonu da zarade stan u varoši. Takvih kupaca je najviše u Leskovcu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;